Órás sorok a reggeli dugóban, cigarettafüst és égésterméket hányó kémények: a légkörünket számos módon szennyezzük a mindennapok során, ám most ön is tehet ellene!

Városlakóként válassza a kisebb széndioxid-kibocsátással járót, a kevésbé ártalmasat! – ezt üzeni a Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület, valamint a füstmentes.hu szeptember 29-én indult „Füstmentes Város” elnevezésű kampánya. Az érdeklődök a városi életmódhoz kötődő mindennapi tevékenységek alacsonyabb károsanyag-kibocsátással járó alternatíváinak kiválasztásához kaphatnak segítséget.

Az idei nyár Európa-szerte és Magyarországon is megmutatta: az éghajlatváltozás, a globális felmelegedés, a klímaválság nem a jövő, hanem nagyon is a mindennapjaink része. A probléma a városokban a legszembetűnőbb, hiszen a kényelmes életmódhoz számos olyan tevékenység kapcsolódik (közlekedés, logisztika, eltúlzott fogyasztási szokások), amelyek rendkívül magas károsanyag-kibocsátással járnak. Égető kérdéssé vált, hogy pontosan mit is tehetünk a klímaváltozás fő okának tartott üvegházhatású gázok, elsősorban a szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséért, ám a megoldás sokkal elérhetőbb, mint gondolnánk: ahogy fűtünk, hűtünk, közlekedünk, ahogyan az otthonainkat berendezzük és működtetjük, az mind kínál energiatakarékossági és egyben kibocsátáscsökkentési lehetőségeket.

via GIPHY

A Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület, valamint a füstmentes.hu 2021-ben indította el Dobj le 100 kilót elnevezésű kampányát, amely olyan megoldásokat mutat be – a közlekedési, vásárlási szokások átalakításától a komposztáláson át a dohányzás ártalmainak csökkentéséig –, amelyek tudatos döntésekkel, de az életünk drasztikus átalakítása nélkül járulnak hozzá a széndioxid-kibocsátás és az ahhoz kapcsolódó ártalmak csökkentéséhez. A kezdeményezés olyannyira sikeres volt, hogy

a kampány idén még nagyobb fokozatra kapcsol és Füstmentes Város néven hívja fel a figyelmet az életmódváltozás szükségességére,

valamint mutatja be gyakorlati példákon keresztül, hogy városlakóként mit tehetünk a mindennapokban.

Kalkuláljon!

A kampány kulcseleme egy füstmentes kalkulátor, amely beazonosítja és számszerűsíti a mindennapok tevékenységeihez tartozó széndioxid-kibocsátásokat, valamint megmutatja a kisebb kibocsátással, kevesebb ártalommal járó alternatívákat, például hogy mennyivel kevesebb üvegházhatású gázzal terheljük a környezetet, ha ugyanazt az utat gépkocsi vagy autóbusz helyett kerékpárral tesszük meg. 

A kalkulátor a dohányzáshoz kapcsolódó széndioxid-termelést is számításba veszi, ösztönözve ezzel a teljesen dohányzásmentes életmódra.

Súlyos hatással van a környezetre

Sokan nem tudják, de a dohányzás nemcsak az egészségünkre rendkívül káros, hanem negatív környezeti hatása is számottevő. A cigarettafüst a szén-dioxidon kívül közel száz olyan egyéb égésterméket tartalmaz, amelyek bizonyítottan ártalmasak a dohányzóra és a környezetére. A legjobb megoldás, ha egyáltalán nem dohányzunk, hiszen a dohányzás minden formája káros. Azok számára, akik a kockázatok ismeretében sem szoknak le, lehetőség van az ártalomcsökkentésről történő tájékozódásra. Az égés és füst nélkül működő alternatívák használatakor lényegesen kevesebb káros- és potenciálisan káros anyag szabadul fel, mint a hagyományos dohánytermékek esetében, ugyanakkor az egészségkárosító hatásinak megállapításához még hosszútávú kutatások szükségesek. A lényeg, hogy hiteles, megbízható forrásból tájékozódjunk!

„Napi munkám alapvetően a gyógyítás, de nagyon fontosnak tartom a betegségmegelőzést is. Sokszor külső környezeti hatások és egyéni döntések is szerepet játszanak abban, hogy valaki beteg lesz, vagy adott esetben függővé válik egy ártalmas szenvedélytől. Hiszek benne, hogy az egészségügynek ezekben a helyzetekben is lehetősége, így felelőssége is segíteni a jobb életminőség elérésében, az egészségben eltöltött évek számának növelésében. Kórházvezetőként intézményi szinten is figyelek az egyéni és környezeti ártalmak csökkentésére, például méhlegelő létesítésével a kórházkertben vagy zöld buszmegálló telepítésének kezdeményezésével” – hangsúlyozta dr. Toldy-Schedel Emil, a Magyar Ártalomcsökkentő és Környezeti Betegségekkel Foglalkozó Tudományos Egyesület elnöke.

A kampányhoz szakmai partnerként csatlakozó egyesületen kívül különböző, a saját területükön elismert szakértők és civil szervezetek nyújtanak segítséget. Az egyéni törekvések mellett ugyanis másokkal összefogva, közösségi szinten is sokat tehetünk azért, hogy csökkentsük a károsanyag-kibocsátás mértékét. 

A füstmentes.hu például különböző klímabarát és városzöldítési projektek megvalósítását tűzte ki célul az elkövetkező hónapokban,

hiszen a hétköznapok minden mozzanatában van lehetőség a klímaváltozás megfékezésére, a földi életet, egészséget és a környezetünket fenyegető káros hatások mérséklésére. A kampány elindítói abban bíznak, hogy mindenki, akár apró változtatások révén is, de tevékenyen hozzájárulhat ehhez.

Egy Füstmentes Városért – Minden lépés számít!

Ha ön is szívesen csatlakozna a kampányhoz, megteheti a füstmentes.hu oldalára kattintva a füstmentes kalkulátor kitöltésével; ha pedig további tanácsokat olvasna, vagy bővítené ismereteit a témát illetően, akkor látogasson el a dobjle100at.hu weboldalra!

(Borítókép: Fogalmi dugóban álló autó. Illusztráció: Shutterstock)