A korábban tévés és rádiós műsorvezetőként dolgozó Balázsy Panna Endrei Judittal és dr. Almási Kittivel beszélgetett az ötven feletti nők helyzetéről.

A hölgyek egyetértettek abban, hogy egy bizonyos kor felett a nőket szinte észre sem veszi a társadalom, akár a munkaerőpiacról legyen szó, akár csak a hétköznapokról. Endrei Judit például elmondta, hogy ő már régóta észrevette: ha belép egy helyiségbe, már nem szegeződnek rá a tekintetek.

„Valóban érzem azt, és öniróniával meg is szoktam fogalmazni a barátnőmnek, hogy mintha nem léteznék. Nem szoktam ezen hosszan elgondolkodni, vagy a kardomba dőlni emiatt, mert hiszen valóban az én korosztályomban, 50-en 60-on túl nem az a lényeg, hogy a férfiak valami szexuális vonzerőt felfedeznek-e bennem.

Sokkal fontosabb, ha például beülök egy taxishoz, és jóízűen el tudunk beszélgetni, akkor tudom, hogy nem csak az én kíváncsiságom elégül ki, hanem szívesen van ennek a nőnek a társaságában, pedig lehet, hogy 20-30 évvel idősebb vagyok nála.

Tudatosítani kell, hogy egy idő után nem a szépség a lényeg. Ha elém kerülnek régi képek, akkor szinte meglepődöm, hogy milyen aranyos, szép fiatal nő voltam, de ezen nem szomorkodom. Mélyen, őszintén mondom, hogy én elfogadtam a ráncokat, a plusz kilókat”

– mondta Endrei, majd hozzátette, ebben a korban sokan görcsösen vágynak rá, hogy párt találjanak, de vannak olyanok is, mint ő, aki nagyon jól érzi magát egyedül. Pár éve egy programot is indított hasonló korú nőtársainak, akiknek könyvet írt, és összetartó közösséget teremtett.

(Borítókép: Endrei Judit Fotó: Zih Zsolt/MTI/MTVA)