Emésztésjavító és vízhajtó hatását az ókor óta ismerik, az egyik legerősebb zsírégetőként tartják számon.

Rendkívül sok szerves nátriumot tartalmaz, de kalcium, foszfor, vas, magnézium, kálium és különböző nyomelemek is találhatóak benne:

a zeller egy különleges gyógy- és fűszernövény, amelynek emésztésjavító és méregtelenítő hatását az ókor óta ismerik.

via GIPHY

Magas a rosttartalma, így fogyasztásával megtisztíthatjuk szervezetünket a lerakódott salakanyagoktól, aminek következtében anyagcserénk is helyrerázódhat. A méreganyagok távozásával a kiválasztó folyamatok is hatékonyabbak lesznek, vízhajtó és étvágycsökkentő hatásának köszönhetően pedig eredményesen segít a fogyásban.

Beépítve rendszeres étrendünkbe, a szervezetünk sav-bázis egyensúlya is helyreállítható.

A zeller gyógyhatása akkor érvényesül a legjobban, ha nyers állapotban fogyasztjuk, például különböző – céltól függően alacsony kalóriatartalmú – mártogatósokkal, de teaként és zellerléként is szerves része lehet a diétának – írja a femcafé.hu.

Tea készítése esetén a legideálisabb, ha 3 deci vízbe 2 teáskanálnyi összeaprított és szárított zellerlevelet teszünk, amely illóolajokban és egy gyógyhatású vegyületcsoportban, úgynevezett flavonoidokban is gazdag. A keveréket forraljuk 3-5 perc hosszan, majd szűrjük le. Ha inkább a zellerlevet választjuk, a növény gumóját hámozás után egy gyümölcscentrifugával préseljük ki, majd ízesítsük almával, répával, naranccsal és citrommal.

(Borítókép: Férfi egy tál zöldséggel. Illusztráció: Shutterstock)