A „nápolyi vércsoda” igazán különleges esemény. 

Szent Januáriusz (olaszul San Gennaro) Benevento püspöke volt, aki mártírhalált halt a Diocletianus-féle keresztényüldözések alatt. A monda alapján egy nápolyi asszony felfogta a vértanú püspök vérét, miután lefejezték.

Bár a vér idővel megalvadt, cseppfolyóssá válása azonban ma is ismert és elfogadott csoda Nápolyban. A relikvia évente többször cseppfolyóssá válik: szeptember 19-én, a San Gennaro emlékünnepén, a május első szombatján és december 6-án, a Vezúv 1631-es kitörésének évfordulóján. A vérereklyét – a jeles napokon kívül – a nápolyi dómban őrzik, egy dupla kulccsal lezárt széfben. 

A csoda idején a megszáradt, vörös színű vérrög cseppfolyós vérré változik és betölti az üveg tartóedényt.

A helyi legenda szerint rossz ómen, ha elmarad a vér cseppfolyóssá válása: háborút, éhínséget, betegséget és más katasztrófát jelez előre. 

A tudósok a mai napig nem tudnak konkrét magyarázattal szolgálni a nápolyi csodára, noha a kérdéssel a 16. század óta foglalkoznak aktívan. A természettudományos kritikák nagy része szerint valójában nem vér található az ampullákban, hanem egy olyan kémiai vegyület (például vasoxid), amely képes hasonló cseppfolyósításra. 

Belátható időn belül nem várható, hogy hivatalos magyarázatot kap a folyamat, ugyanis az egyház nem járul hozzá az ereklye tudományos vizsgálatához.

(Borítókép: San Gennaro vérereklyéje. Fotó: Anadolu Agency/Getty Images)