A környezetvédelem mellett a növényeinknek is kedvezhetünk, ha a szerves hulladékot komposztáljuk.
Agatics Roland, a Duna–Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint a komposztálással bárki hozzájárulhat a Föld védelméhez.
Ez a természetes folyamat ugyanis nem csak olcsó, de hasznos is.
A konyhai szerves és kerti zöldhulladékunkat értékes és tápanyagban gazdag termőfölddé alakíthatjuk az eljárással. Az így elkészült komposzttal támogathatjuk a kerti növényeink, fák, vagy cserepes virágaink fejlődését.
Vannak kifejezetten a lakásban használható beltéri edények, de használhatunk kültéri tárolót, vagy mi magunk is elkészíthetjük házilag a komposztálónkat.
Magyarországon éves szinten fejenként körülbelül 65 kilogramm élelmiszert dobunk a kukába a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) adatai szerint. A komposztálással elősegíthetjük, hogy kevesebb bio- és zöldhulladékot termeljünk.
(Borítókép: Komposztáló. Fotó: Annie Otzen/Getty)