A jövő pénteken induló KÜRTŐSBON Fesztiválon mutatják be a teljesen új formát öltött desszertkülönlegességet.

A Kürtősbon nevezetű édesség egy újfajta kivitelezési módja a már jól ismert hagyományos kürtőskalácsnak. Az eljárás lényege, hogy különböző ízesítésű lekvárok kerülnek a tészta belsejébe, majd a sütés után kerül rá a kiválasztott ízű szórás.

A Velvet is részt vett a Vitéz Kürtős csapata által tartott sajtótájékoztatón, ahol testközelből bemutatták, hogyan is készül egy kürtősbon. Mi több, mi magunk is elkészíthettük a sajátunkat. Mindezek után bátran állítjuk: igazán ízletes ízkombinációkat ismerhettünk meg.

„Egy különleges workshop keretében mutattuk meg, hogyan is lesz a kürtőskalácsból kürtősbon. Az idei év legnagyobb szenzációja ugyanis az új formát (t)öltött kürtőskalács, amely azért egyedi, mert

rendhagyó módon a tésztát töltjük meg különféle krémekkel, majd az elkészült kürtőskalácsot változatos szórással tesszük még ellenállhatatlanabbá.

Így született meg a csokival töltött, málnába forgatott Málnás csokibon, a dióba forgatott, baracklekvárral töltött Diós barackbon, illetve a fahéjba forgatott és szilvalekvárral töltött Fahéjas szilvabon” – mesélte András Tünde, a Kürtősbon Fesztivál ötletgazdája.

Az október 14-től 16-ig tartó Kürtősbon Fesztiválon mindenkinek lehetősége adódik megkóstolni a különleges édességet. A háromnapos esemény a Fővárosi Állat- és Növénykert játszóparkjába, a Holnemvolt Várba kalauzolja az édesszájú vendégeket.

Az esemény főszereplője, a változatos krémekkel töltött kürtősbon desszertkülönlegesség mellett a hagyományos és különleges ízesítésű kürtőskalácsok is helyet kapnak a fesztiválon. Továbbá az ételtoleranciával élőknek sem kell aggódniuk: a rendezvényen glutén- tej- és tojásmentes kürtőskalácsokat is készítenek, valamint a népszerű Csináld magad! standnál mindenki elsajátíthatja a kürtőskalács-készítés rejtelmeit.

Az eseményt kisgyermekes családoknak szóló programok is színesítik: a vendégeket gólyalábakon várják, Hanga Zoltán, a fővárosi állatkert szóvivője különböző állatos attrakciókkal, vadállatmentéssel, állatbemutatókkal és Cápasulival szórakoztatja majd a famíliákat, de lesz arcfestés és csillámtetoválás, kézműves foglalkozások, bábszínház, Kürtipédia Kvízjáték nyereményekkel, valamint mesemondók a kisebbeknek.

a nagyobbakat Szűcs Gabi, Király Linda és Vastag Tamás koncertje szórakoztatja majd. 

A Kürtősbon Fesztiválon a Fővárosi Nagycirkusz változatos programjain is részt vehetnek a látogatók az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászda bejáratánál lévő lovardában. A szervezők cirkuszi plakátkészítéssel, kollázsolással, interaktív kutyás bemutatóval, valamint ismeretterjesztő játékokkal, műtárgyrejtvénnyel és televíziós vetítéssel egybekötött cirkusztörténeti kvízzel várnak kicsiket és nagyokat. Mindemellett cirkuszanimációval is készülnek: a látogatók megismerhetik és elsajátíthatják a cirkuszi mozgásformákat és alaptechnikákat, mint például a zsonglőrködést, egyensúlyozást és tányérpörgetést. Az érdeklődők egy kötéltáncos világába is betekintést nyerhetnek egy VR-szemüvegen keresztül.

(Borítókép: Kürtősbon készítése. Fotó: Zsigmond László)