Érdemes lesz felnézni az égre október 25-én, ugyanis gyönyörű látványban lehet részünk a déli órákban.

Hasonlót hét évvel ezelőtt, 2015-ben tapasztalhattunk: akkor a Hold 59 százalékban takarta ki a napot. Idén, hét évvel később ismét részleges napfogyatkozásnak lehetünk tanúi.

Budapestről szemlélve a Hold 11:18-kor lép be a napkorong elé, amelynek legnagyobb részét, a fővárosból nézve nagyjából 33 százalékát 12:25-kor takarja majd el. Előle várhatóan 13:33-kor fog kilépni.

Magyarországról az égre tekintve legfeljebb a Nap 39 százalékának eltűnését észlelhetjük. Az érték aszerint nő, minél északkeletebbre vagyunk. A 2015-ös részleges napfogyatkozáshoz képest hőmérséklet csökkenés ezúttal nem várható, ugyanakkor a csökkenő fény és fakuló színek ezúttal is érzékelhetőek lesznek.

via GIPHY

A megfigyelést ajánlott védőeszközzel végezni. A Budapesti Távcső Centrumban könnyen beszerezhetők napfogyatkozás-megfigyelésre gyártott szemüvegek, de a DIN 14-es vagy annál sötétebb üvegű hegesztőszemüveg is megfelel az alkalomra. Ha távcsővel figyeljük meg a Napot, elengedhetetlen a napszűrő fólia használata, enélkül ugyanis a legkisebb nagyítású távcső használata is azonnali vaksághoz vezethet.

ASvábhegyi Csillagvizsgáló kalendárja szerint a következő nagyobb, Magyarországról 47 százalékosnak látszó napfogyatkozás 2027. augusztus 2-án fog bekövetkezni. Teljes napfogyatkozás Európában legközelebb 2026. augusztus 12-én Spanyolországban, 2027. augusztus 2-án szintén Spanyolországban, valamint Egyiptomban lesz látható. A kontinensen kívül Ausztráliában és Indonéziában jövőre, az Egyesült Államokban 2024-ben lehetünk tanúi jelenségnek, míg hazánkban a legutóbbihoz képest 82 évvel később, 2081. szeptember 3-án csodálhatjuk meg az eltűnő Napot. Magyarországról is látható gyűrűs napfogyatkozásra valamivel előbb, 2075. július 13-án kerül sor.

(Borítókép: Gyűrűs napfogyatkozás. Illusztráció: Getty Images)