Ki más adhatna jobb tippet a gyors és hatékony takarításra, mint szeretett nagymamánk? Alább néhány egyszerű, de nagyszerű házi praktikát mutatunk, amelyeket az előző generációk is biztos kézzel alkalmaztak.

Újságpapír

Mikroszálas törlőkendők és konyhai papírtörlők helyett használták régen ablak- és tükörtisztításhoz – nem véletlenül. Míg a törlőkendők apró szennyeződéseket hagyhatnak maguk után, a papírtörlő pedig egy pillanat alatt miszlikekre ázik, addig az újságpapírt alkotó sűrűbb, vastagabb rostok hatékonyan távolítják el a koszt és nem áznak szét olyan könnyen.

Ecet

Az ecet temérdek előnyéről jó pár cikk született már. A savas folyadék minden nagymama szuperfegyvere, a folttisztítástól a vízkőtelenítésen át a mosásig számos területen alkalmazható. Kevesen tudják, de a mosógpbe öntve csodát tesz például a ruhákkal, törülközőkkel, ágyneműkkel. A színes darabokat élénkíti, puhítja a szöveteket, és az olyan makacs szennyeződésekkel szemben is hatékony, mint a szappanfolt vagy az állatszőr.

A konyhai és fürdőszobai takarítás során fertőtlenítő, vízkőoldó hatása miatt érdemes bevetni a különböző felületeken, mosogatóban, csempén, zuhanyzóban.

via GIPHY

Burgonyahéjas áztatás

Az összes közül talán az utolsó két praktikát ismerik legkevésbé manapság. A burgonyahéjas áztatás lényege, hogy alkalmazója a burgonyában lévő keményítő erejét hasznosítja. Ha rendelkezünk néhány kristályvázával vagy kristálypohárral, tisztításukhoz tegyünk beléjük félmaroknyi apróra vágott krumplihéjat és azt áztassuk addig, amíg a keményítő csillogóvá nem varázsolja a kristálytárgyakat.

Benzin

Nem ritka, hogy a kanapé vagy fotel kárpitja, esetleg a szőnyeg olaj- vagy zsírfoltos lesz. Ezt a szennyeződést nagyon nehéz eltüntetni, sőt, szinte lehetetlen. Nagyanyáinknak azonban erre is volt egy bevált, ám nem veszélytelen praktikájuk: miután a folt körül benedvesítették az anyagot vízzel, benzines konyharuhával estek neki a foltnak, nagy odafigyeléssel áttörölgetve annak belsejét.

(InStyle)

(Borítókép: Porszívózó férfi. Illusztráció: Getty Images)