Az Egyesült Királyságban található, időszámításunk előtt 2100 körül elkészült Stonehenge-nél, de még az egyiptomi piramisoknál is korábban épült építészeti leletre bukkantak nemrég Csehország fővárosában.

Mint kiderült, egy nagyjából 7 ezer éves kőkorszaki építmény maradványairól van szó. Szakemberek szerint minden jel arra mutat, hogy a késő újkőkorban, ie. 4900 és 4400 között a mai Csehország területén élő közösség építette és a helyi gazdálkodó közösség tagjai gyűlhettek benne össze. Pontos rendeltetése ugyanakkor még ismeretlen.

A feltárás során megállapították, hogy a hely alapja 55 méter átmérőjű, vagyis nagyjából olyan széles, mint amilyen magas a pisai ferde torony. 

Miroslav Kraus, a feltárás vezetője elmondta: először az 1980-as években szereztek tudomást a létesítmény maradványairól egy gázvezeték lefektetése közben, ám a teljes építményt csak most tudták feltárni.

A régészek eddig kerámiadarabokat, állati csontokat és kőeszközöket találtak a feltárás helyszínén.

Azt remélik, hogy a kormeghatározás után arra is fény derül, vajon van-e köze az építménynek a közelben talált, szintén a neolitikumból származó településhez – írja a Földjáró.

(Borítókép: Prága Óvárosának főtere. Fotó: Getty Images)