A kétéltűek gyors evolúciós válasszal reagáltak.

Az 1986-ban bekövetkezett csernobili atomkatasztrófa rövid távú hatásait hamar megismerte a tudomány, ám a környezetre és állatvilágra gyakorolt hosszú távú következményeit csak az évek múlása fedte fel. Az elmúlt évtizedek lehetőséget biztosítottak a kutatóknak arra, hogy alaposan megvizsgálják az élővilág változásait.

Az erőmű környéke évtizedek óta zárt terület, amely az ember távozását követően idővel Európa egyik legnagyobb vadrezervátumává vált. Az itteni állatvilág többnyire farkasokból, medvékből és hiúzokból áll, ám egyéb fajok is megvetették a lábukat a területen. Bár a régióban a mai napig mérhető sugárzás minden élő szervezetre hat és különféle mutációkat eredményez, bizonyos fajok képesek voltak az új környezethez való alkalmazkodásra.

Egy spanyol kutatócsoport nemrégiben az Evolutionary Applications szakfolyóiratban mutatta be a levelibékákat érintő melanizmust, azaz hogy a megszokott zöld helyett egészen sötét, szinte koromfekete békák fejlődtek ki. Kutatásukat a The Conversation-ben ismertették.

A melanin, más néven fekete pigment, amely a levelibékák barna, fekete színét adják, nemcsak a Napból érkező ultraibolya sugárzás ellen véd, hanem a a radioaktív sugárzás ellen is.

A veszélynek kitett élőlények kisebb sejtkárosodást szenvednek el, ezzel pedig nő a túlélési esélyük.

A kutatás igazolta, hogy az egykori atomerőműhőz közelebb található békák egyre sötétebb színűek, míg a területen kívül a klasszikus világoszöld árnyalattal rendelkeznek. Az is kiderült, hogy a sötétebb színük nem a ma is mérhető sugárzással, hanem a baleset utáni első időszakkal függ össze, amikor még sokkal nagyobb mértékű volt a sugárzás.

Azok a békák a legsötétebbek, amelyek a baleset időszakában a legnagyobb sugárzásnak kitett területen éltek.

A csernobili atomkatasztrófa következtében megváltozott helyi állatvilág az egyik legizgalmasabb kutatási terep, ahhoz azonban, hogy a tudósok tovább tudják folytatni kutatásukat és vizsgálhassák a zóna élővilágának alakulását, elengedhetetlen a jelenlegi orosz-ukrán konfliktus lezárása.

(National Geographic)

(Borítókép: Levelibéka. Illusztráció: GettyImages)