Bizonyára Önnel is előfordult már egy-egy élethelyzetben, hogy ideges lett. Ilyenkor érdemes néhány légzéstechnikát elvégezni.

A hivatásos katonákat különösen gyakran érik stresszhelyzetek, így ezek kezelésére is kiemelt hangsúlyt fordítanak az akadémiákon. 

Az USA különleges erőinél szolgáló katonák az úgynevezett doboz-technikát használják a nyugalmi állapotuk megtartása érdekében. 

A hivatásos katonák, különleges egységek nem véletlen kapnak kiképzést erre a technikára: fokozott stresszhelyzetben sokat javíthat állapotunkon. A doboz-technika segít fókuszálni, és elkerülni, hogy kapkodva hozzunk döntést. 

A gyakorlat egy teljes kilégzéssel indul. Ezt követi egy négy másodperces belégzés, négy másodpercig a levegő bent tartása, kilégzés, majd ismét négy másodpercig bent tartani a levegőt. A légzés közben az orron át kell beszívni a levegőt, így az mélyebbre jut a tüdőben, lassítja a légzés ritmusát, a kifújás szintén orron keresztül történik. A gyakorlathoz egy doboz elképzelése nyújthat segítséget: ahogy beszívja a levegőt, képzelje el, hogy elindul a doboz egyik oldalán felfelé. A tetején a levegő bent tartása következik, majd elindul lefelé és a végén lent is bent tartja a levegőt (minden négy másodperces időintervallumban történik). 

A katonák esetében a légzés egy lövés leadása előtt is fontos, méghozzá a pontosság megtartása érdekében. 

(Borítókép: Egy célzó katona Fotó: Dave Nagel/Getty Images Hungary)