Unalomig ismert tény, hogy a megfelelő folyadékpótlásra mindennap figyelni kell, és hogy az optimális napi folyadékbevitel körülbelül 2-3 liter. Amit pedig bejuttatunk a szervezetünkbe, annak távoznia is kell – nem mindegy azonban, egy nap hányszor teszünk látogatást a mosdóban.

A rohanó hétköznapokban sokakkal előfordul, hogy elfelejtenek pisilni, és csak akkor mennek ki, amikor az inger már olyan erős, hogy nem lehet nem észrevenni. Másoknak kínszenvedés, ha nem tarthatnak pisiszünetet 2-3 óránként, de sokan egy munkanapot is gond nélkül kibírnak anélkül, hogy felkeresnék a mellékhelyiséget. 

A vizelet mennyiségét és gyakoriságát sok minden befolyásolja. Gregory Quayle urológus úgy véli, a vizelés gyakorisága az egyéni szokások mellett a húgyhólyag méretétől is függ. Míg a férfiak befogadóképessége 7-800 milliliter, addig a nőknél ez az érték alacsonyabb: körülbelül 5-600 milliliter között mozog, vagyis nem teljesen alaptalan a sztereotípia, miszerint a nők sűrűbben járnak pisilni – írja a Dívány.

via GIPHY

Vizelési inger már félig telítődött hólyag esetén is jelentkezhet. 

„Amennyiben naponta 4-12 alkalommal kell pisilnünk, és nem tapasztalunk fájdalmat,  égető érzést, furcsa szagot, illetve nincs elszíneződve a vizelet, akkor valószínűleg nincs semmi baj, és egészséges a hólyag” – fogalmazott Gregory Quayle urológus, kiemelve, hogy a vizelettermelődés mértékét az elfogyasztott folyadékmennyiség is befolyásolja.

„Naponta 4-10 pisilés még normálisnak tekinthető, attól függően, hogy mennyi folyadékot iszunk. Akinél ez eléri a napi 8 nyolc poharat, annál nyilván inkább az utóbbi értékhez fog közelíteni. Egy sportoló pedig, aki adott esetben 20 pohár vizet is megiszik, akár 12-szer is vizelhet naponta” – hangsúlyozta a szakember.

Milyen a színe?

Ha a vizeletünk tiszta és színtelen, arra utal, hogy túl sok vizet fogyasztunk. Amennyiben a vizeletünk színe borostyánsrága vagy mézszínű, az azt jelzi, hogy nem iszunk elég vizet. A szakértők szerint a szalmasárga a „kívánt” árnyalat.
Ha a vizeletünk narancssárga, vöröses vagy zöldes, komolyabb egészségügyi problémára utalhat, ami miatt érdemes mielőbb felkeresni egy orvost.

(Dívány, Retikül)

(Borítókép: nem mindegy, hányszor pisilünk egy nap. Illusztráció: Getty Images)