A fogmosás az egyik legalapvetőbb dolog, amit tehetünk szájhigiéniánk érdekében. Sokan tisztában vannak vele, hogy milyen méretű, sörtéjű, elektromos vagy kézi fogkefére van szükségük, azt azonban már kevesebben tudják, pontosan milyen időközönként szükséges cserélniük azokat. 

Statisztika

A fogorvosok szerint nagyjából 3-4 havonta érdemes lecserélni a fogkefénket, de ez egyéni szokásoktól és tárolási módokól is függ. A kutatások szerint a magyarok nagyjából 50 százaléka 2-3 havonta cseréli le a fogkeféjét, közel 20 százalék évi 2-3 alkalommal vásárol új eszközt, szintén ennyien pedig maximum 1 hónapig használnak egy fogkefét. Megdöbbentő eredmény, hogy a magyarok 10 százaléka évente egyszer vagy annál is kevesebbszer dönt a csere mellett.

Miért fontos cserélni?

Amellett, hogy az elhasznált fogkefesörte már nem képes megfelelően megtisztítani a fogainkat, számos baktérium is be-, vagy éppen visszajuthat róla a szervezetünkbe. A szánkban folyamatosan termelődnek különféle baktériumok, amelyeknek nagy része ártalmatlan és nélkülözhetetlen, azonban több közülük fertőzéseket okoz, betegségekből ered. A sokáig használt fogkefék pedig képesek visszajuttatni ezeket a kórokozókat a szervezetünkbe. Ha megfáztunk vagy gyulladás volt a szánkban, akkor a gyógyulásunk után egyből cseréljünk fogkefét – tanácsolja a Bien.

(Borítókép: Fogmosás. Illusztráció: GettyImages)