Mit tehetünk, hogy megőrizzük az otthoni harmóniát, és milyen szerepet játszhat ebben a meseolvasás? Erre a kérdésre válaszolt egy szakértő.

Jobban tesszük, ha nem vagy csak felületesen osztjuk meg a gyerekekkel azt, hogy milyen nehézségek zajlanak most a világban - véli Szebeni Hajnalka író. Szerinte úgy tudunk a kicsiknek stabilitást és lelki biztonságot nyújtani, ha kiszűrjük a félelmet az életükből.

Ezeket a témákat nem kell megbeszélnünk a gyerekek előtt. Hiszen megoldani nem tudjuk őket, ehelyett csak annyit érünk el, hogy a gyerek fejébe félelem költözik. Ha pedig nem talál számára megfelelő magyarázatot és megválaszolatlanul maradnak a kérdései, az agressziót és dühöt válthat ki belőle. Azonban, ha a gyermek egy konkrét kérdéssel áll elő egy aktuális problémát illetően, akkor a saját nyelvén meg kell magyarázni neki a helyzetet, de nem szabad benne félelmet kelteni.

– mondja az író, majd arról beszélt, miért hasznos az olvasás.

via GIPHY

A mese célja, hogy harmonikus környezetet teremtsen a gyerekeknek. Hiszen úgyis felnőnek, és sejthető, hogy nehézségekkel teli élet áll előttük. Nálunk minden este van meseolvasás.

A férjemmel sokszor megosztjuk a feladatot, például ő mesél a kisebbiknek, míg én a nagyobbiknak, hiszen éppen abban a cipőben járunk, hogy eltérő a két gyermek érdeklődése.

– tette hozzá a szerző. Elmondta még, hogy a meséken keresztül az ismert szavak mellett ragadnak rájuk újak is, így jelentősen fejlődhet a szókincsük a közös meseolvasás során.

(Borítókép: Olvasó kislány Fotó: Shutterstock)