Szinte kivétel nélkül aggasztják a családokat a növekvő energiaárak, többek is szűkölésre, tartalékaik átcsoportosítására kényszerülnek. Nemrég kiderült, pontosan hány magyar család mehet tönkre a megfizethetetlen rezsi miatt.

A hűvösebb idő beköszöntével mindnyájan feltekertük a fűtést, begyújtottuk a kazánt vagy a tüzelőt, esetleg rákapcsoltunk a légkondira. Mégis, feltehetőleg a legtöbbeknél így is hűvösebb van, mint tavaly ilyenkor, hiszen az egekbe szálló energiaárak miatt szinte kivétel nélkül kénytelenek vagyunk spórolni. Egyeseknek pedig jóval szorosabbra kell húzni azt a bizonyos nadrágszíjat.

Az Intrum, Európa piacvezető követeléskezelője és a GKI közös, reprezentatív kutatásának eredménye szerint ugyanis

161 ezer család képtelen megbirkózni a rezsidrágulással.

via GIPHY

Az RTL Híradó emlékeztetett, hogy a növekvő árak főleg azoknál a családoknál okozhatnak megoldhatatlan problémát, amelyek kevesebb mint havi 100 ezer forintból élnek, jellemzően nagy területű, falusi otthonokban. 

A bedőlő háztartások átlagos jövedelme nagyjából 30 ezer forinttal fog csökkeni, így ők gyakorlatilag semmit sem tudnak majd megtakarítani. Rajtuk kívül további 309 ezer családot veszélyeztetnek a megugrott rezsiszámlák.

(Borítókép: Férfi az otthonában, sapkában. Illusztráció: Getty Images)