A ruhák anyagának megóvása érdekében, újabban pedig a megugró energiaárak miatt is egyre többen mossák ruháikat 30 fokon. Ennek azonban mint kiderült, higiéniai kockázata van.

Bár a túl magas hőfokon történő mosás és az erős mosószerek nem tesznek jót a környezetnek és a bőrünknek, nem beszélve a ruháink anyagáról, a szövetek között megtapadó baktériumok eltávolításához nem elég a 30 fok és a kímélő mosópor.

Egy korábbi kutatás rámutatott arra, hogy ha alacsony hőfokon mosunk, az nemhogy nem öli meg a káros baktériumokat, de ideális táptalajt is biztosít nekik. Így olyan, fertőzést okozó bacilusok is megragadhatnak például alsóneműinken, mint a szalmonella vagy az E.coli – írja a HáziPatika.com. A tudósok úgy fogalmaztak, hogy a kímélő mosási programok „baktériumlevest” hoznak létre a ruhák körül, amelyek a mosógépben és a textíliákon is megragadnak.

via GIPHY

„A fogyasztók azt hiszik, a mosással tisztítják a ruhákat, ám valójában ez nem jelent higiéniailag is tisztaságot. Újabban tendencia, hogy egyre alacsonyabb hőfokon mosunk, amivel vizet és energiát lehet megtakarítani, ezzel párhuzamosan azonban nem pusztítjuk el a baktériumokat” – hívta fel a figyelmet dr. Lisa Ackerley.

A szakértők azt tanácsolják, hogy havonta legalább egyszer mossuk át a mosógépünket 90 fokon, ruhák nélkül, ezzel elpusztítva a szerkezet dobjában megtapadó kórokozókat. Ezen kívül arra is felhívják a figyelmet, hogy az ágyneműket és a fehérneműt ne mossuk együtt a törülközőkkel, főleg alacsony hőfokon. Ha kiteregettünk, utána kezet mosni is érdemes.

(Borítókép: Egy nő és a kislánya egy mosógép előtt. Illusztráció: Getty Images)