Bizonyos fóbiákat viszonylag jól ismerünk, azonban számtalan olyan létezik a világon, amelyek igencsak irracionálisnak tűnhetnek, pedig sokan szenvednek tőlük. Mutatunk néhányat!

A fóbia valójában az adott dologra tanúsított válaszreakcióban különbözik az átlagos félelemérzettől. Bár sokan képesek legyőzni szorongásaikat, mások egész életükön át szenvednek tőlük. Kiváltó okuk sokszor egy gyerekkori traumára is visszavezethető. 

Samhainophobia

Ennek a fóbiának a lényege, hogy az adott személy fél magától a halloween ünnepétől. Az amerikai hiedelmek szerint ezen a napon elvékonyodik a határvonal az élők és a holtak világa között. Ilyenkor az elhunyt lelkek szellemei köztünk járnak, az emberek pedig azért öltöznek ijesztő szörnyeknek, hogy a holtak ne ismerjék fel: ők valójában élnek. Mindez egy ősi kelta hagyományra vezethető vissza.

Wiccaphobia

Akik ebben a fóbiában szenvednek, azok a boszorkányoktól és a varázslóktól  félnek, lényegében magától a mágiától.

Phasmophobia

A phasmophobiások a szellemektől tartanak. Ezek az emberek valóban hisznek a túlvilági lények létezésében. Számukra egy paranormális horrorfilm a fóbiájuk teljes megtestesülése.

Démonofóbia

Ahogy a neve is árulkodik róla, az ebben a fóbiában szenvedőknek valós hite van a Sátánban, az ördögben, a gonoszban, és rettegnek tőle. Ez a fóbia gyakran jár együtt a vallásossággal, hiszen démonok létezésére tett utalások többnyire egyházi írásokban találhatók.

(Psychology Today)

(Borítókép: Halloween. Illusztráció: GettyImages)