Hivatásos fényképész adott tuti tippeket arra vonatkozóan, hogyan készíthetünk kifogástalan természetfotókat pusztán okostelefonunk segítségével.

Ahogy arról korábban a Velvet is beszámolt, a Theodora ásványvíz és a Varázslatos Magyarország közös fotópályázattal népszerűsíti a Balaton-felvidék természeti sokszínűségét a kirándulók körében. A Sokszínű Balaton-felvidék nevű pályázat célja, hogy minél többekkel megismertesse a tájegység páratlan természeti kincseit, felhívja a figyelmet a természet védelmére és a biológiai sokféleség fenntartásának fontosságára. 

A térség gazdag élővilága számtalan témát kínál az amatőr és profi fotósoknak egyaránt, akik képeikkel most magas pénzjutalomban és értékes ajándékcsomagokban részesülhetnek, ha a pályázat zsűrijének értékelése szerint elérik az első három hely valamelyikét. Hogy mindenki hasonló esélyekkel szerepelhessen a jelenleg is tartó, ám meghosszabbított határidővel csak szeptember 4-én záruló pályázaton, Daróczi Csaba természetfotós három hasznos tippet osztott meg arról, hogyan lehet a legtöbbet kihozni egy okostelefon kamerájából a természetfotózás során.

Állati szelfik

A szelfibot leggyakrabban híres városi látványosságokat csodáló turisták kezében tűnik fel, azonban a szakértő szerint a természetfotózás során is hasznos eszközként szolgálhat. A bot végére helyezett telefonnal nem csupán a távolabb zajló különleges pillanatok, de akár közvetlenül az állatvilág is megörökíthető. „A szelfibot bluetooth-kapcsolóját leválasztva máris egy távirányított kamerát kapunk, amellyel akár 10 méteres távolságból is készíthetünk fotókat. A Balaton partján ráadásul kifejezetten egyedi képek születhetnek, ha ember jelenlétéhez szokott állatok közelében tesszük le az eszközt, és természetes közegükben próbáljuk őket lencsevégre kapni” – mondta Daróczi Csaba.  

Hasznos applikációk 

Érdemes szétnézni a telefonokra fejlesztett fotós alkalmazások között, amelyek számtalan új funkcióval képesek bővíteni a kamera tudását. A természetfotós szerint hasznos lehet egy olyan applikáció, amely hosszú expozíciót tesz lehetővé, azonban az igazán elszántak akár villám vagy meteor fotózására kifejlesztett alkalmazást is találnak a kínálatban. 

Nagy változás egy apró kiegészítővel 

Daróczi Csaba kedvenc kiegészítői közé tartoznak a telefon kamerája elé csatolható kis objektívek, amelyek jelentősen megnövelik a természetfotósok lehetőségeit. A néhány ezer forintért beszerezhető kis készülékek teljesen megváltoztatják a beépített kamera jellegét, így akár akkor is készülhetnek makro vagy halszem jellegű fotók, ha a telefon alapvetően nem tartalmazza ezeket a funkciókat.  

(Borítókép: Őz a mezőn. Fotó: Daróczi Csaba/Theodora)