Akár Michael Jacksonnal is beszélgetésbe elegyedhetünk.

Korábban már a Velvet is beszámolt arról a mesterséges intelligenciára épülő weboldalról, amely magyar nyelven is képes társalogni a felhasználóval. Bár a program közel sem tökéletes, hiszen önálló gondolkodásra alkalmatlan, így is egy komoly lépcsőfokot jelent a mesterséges intelligencia technológiai fejlődésében.

A weboldal megjelenése óta sokakat megihletett a technika. Míg egyesek a társadalom számára hasznos, addig mások az embereket szórakoztató fejlesztéseket hoztak létre. Utóbbi jellegű weboldalak táborát erősíti a Character.AI nevű oldal, ahol kapcsolatba léphetünk élő, de akár elhunyt hírességekkel is. Természetesen egyik esetben sem valós személlyel kerülünk kontaktusba, hanem a mesterséges intelligenciával.

A rendszer általános párbeszédek, valamint cikkek, hírek, könyvek és egyéb digitális szövegek rengetegéből tanult, így ma már végtelen számú botot tartalmaz, amelyek segítségével milliónyi embert tud utánozni és bármiről képes beszélni.

Egy ingyenes regisztrálást követően akár Billie Eilish-el, Albert Einsteinnel, de Elon Muskkal is párbeszédet kezdhetünk. Bár a rendszer valós riportokból szedi a forrásait, figyelembe kell vennünk, hogy a különböző szereplők fiktív tartalmat kommunikálnak felénk.

Tudományos fikció

A Fekete tükör című brit antológia-sorozat ötödik részében a való életben is híres énekesnő, Miley Cyrus saját magát játszotta. A híresség egy elektromos babát dobott a piacra, amely szintén mesterséges intelligenciával rendelkezett, és képes volt megformálni Cyrus személyiségét. Az epizód azt próbálta érzékeltetni, hogyha rossz kezekbe kerül a technika a jövőben, akkor egy élő embert is képesek lesznek helyettesíteni.

(Borítókép: Michael Jackson. Fotó: Getty Images)