Az Európai Unió és az Egyesült Államok sem nézi jó szemmel a TikTok adatkezelését.

A videós platform nemrég jelentette be, hogy változtat adatvédelmi politikáján, miszerint szabadon gyűjthetik az Európai Unióban élő felhasználók adatait a TikTok kínai központjában. Az új adatvédelmi megállapodást mindenki jóváhagyja, aki regisztrál az appon. Ennek értelmében Kína korlátozás nélkül hozzáférhet majd az alkalmazásban tárolt adatokhoz és adatbázist is építhet. 

Az ír állami adatvédelmi bizottság az elmúlt egy évben intenzíven vizsgálta, mi történik a platformon tárolt felhasználói adatokkal. Különösen az aggasztotta őket, hogy a TikTok anyavállalata, a ByteDance szoros kapcsolatot ápol a pekingi kormánnyal és a nagy kínai vállalatokkal, ez pedig nem fér bele az Európai Unió adatvédelmi szabályozásaiba.

A TikTok ellen már több ország kormánya is felszólalt. Az Egyesült Államokban többször is nemzetbiztonsági kockázatként jellemezték a videómegosztót. Néhány hónapja az is felmerült, hogy betiltják az app használatát. Az Európai Bizottság már meg is hozta a döntést, amely szerint a bizottság tagjai nem használhatják az applikációt. A közösségimédia-platform a hírekre reagálva teljes hátraarcot vett, és biztonsági intézkedéseket sürgetett annak érdekében, hogy eloszlassa az aggályokat, miszerint a felhasználói adatokat meg lehet osztani Kínával.

Az európai felhasználói adatok helyi tárolására irányuló erőfeszítéseinek részeként a TikTok két új adatközpont terveit tárta fel, amelyek évente összesen 1,2 milliárd euróba kerülnek majd a vállalatnak. Ezzel próbálják korlátozni Kína hozzáférését az európai adatokhoz.

A két központ helye az ír fővárosban, Dublinban, valamint Norvégia Hamar régiójában lesz. A TikTok főként az Egyesült Államokat szeretné meggyőzni, hiszen hatalmas piacot jelent a kínai vállalatnak. Nem véletlen, hogy nemrég a fiatal, 18 éven aluli felhasználókra is korlátozásokat vezettek be.

(BBC

(Borítókép: TikTok. Illusztráció: SOPA Images/Getty)