Dúl a streaming-háború! A versengés a sorozatok költségvetésén is meglátszik: egyre drágább szériák készülnek, amelyek a legnagyobb streaming szolgáltatók zászlóshajóinak számítanak. Alább összeszedtük a valaha volt legköltségesebb sorozatokat. Nem csoda, hogy egy kivételtől eltekintve mindegyik széria a streaming-felületek becsatornázása után készült. Íme a világ 10 legdrágább sorozata!

Korábban beszámoltunk róla, hogy egyre növekszik a streaming szolgáltatók száma, ez pedig versenyre készteti az iparághoz tartozó cégeket. Jelenleg a Netflix mellett a Disney+, a SkyShowtime, az HBO Max, az Amazon Prime Video, az Apple TV+, illetve már egy hazai szolgáltató, az RTL+ is nagy erőkkel dolgozik azon, hogy övé legyen a piacvezető szerep. 

A legnagyobb sorozatok költségvetése ma már vetekszik a nagy blockbusterek (nagy költségvetésű filmek – a szerk.) büdzséjével. Több új sorozat ráadásul már bevált receptet követ: olyan történeteket visz a nézők elé, amelyeket már korábbról ismernek. Ilyen például a Sárkányok háza, a Gyűrűk Ura és a Marvel-sorozatok közül is jónéhány. Ezzel a csatornák próbálnak biztosra menni, ám egy korábbi írásunkban már megemlítettük, hogy ez a jelenség a mozikban is látványos, egyre kevesebb az új ötlet

1. A Gyűrűk Ura: A Hatalom Gyűrűi (Amazon Prime Video) – 58 millió dollár/epizód

J.R.R. Tolkien népszerű trilógiája a filmvilág egyik legnagyobb kritikai sikerei közé került a Peter Jackson által 2001-ben rendezett film révén. Tolkien világát A Gyűrűk Ura után A Hobbit című előzménytrilógiával bővítették tovább, majd az Amazon megvásárolta a jogokat és bejelentette, hogy előzménysorozatot készít. A Hatalom Gyűrűi 2022-ben debütált az Amazon Prime-on, ahol remek nézettséget produkált, de a kritikai tömjénezés elmaradt. Ettől függetlenül a második évad is tervezés alatt áll, hiszen összességében jó számokat produkált az első szezon, amelynek költségvetését körülbelül 465 millió dollárra becsülik, nem beszélve arról, hogy az Amazon 250 millió dollárért vásárolta meg a műsor jogait.

2. Stranger Things (Netflix) – 30 millió dollár/epizód

Amennyiben hinni lehet a híreknek, a horror elemeket sem nélkülöző sorozat új évada minden eddiginél jobb lesz – a költségvetés alapján legalábbis biztosan! A Stranger Things stábja minden idők egyik legdrágább televíziós évadával készül az ötödik szezonra. 

3. Marvel-sorozatok (Disney+) – 25 millió dollár/epizód

Könnyen egy kalap alá vehetjük az összes Marvel-sorozatot, ugyanis a Disney egységesen 25 millió dollárt adott a kreátoroknak, hogy véghez vigyék elképzeléseiket. A rendezők és írók a hatalmas büdzsével csak részben tudtak élni, elég ha az Amazon: az ügyvéd című sorozatra gondolunk, amely nagy bukta lett a rajongók szemében. 

4-5. Sárkányok háza (HBO), The Pacific - A hős alakulat (HBO) – 20 millió dollár/epizód

Kezdjük azzal, ami kevésbé meglepő: a Trónok harca előzménysorozataként várható volt, hogy a Sárkányok háza jelentős pénzösszeggel gazdálkodhat, ami így is történt. Az HBO sorozata rászolgált a magas költségvetésre, ugyanis a GOT legszebb időszakát idézi a széria: cselszövés, árulás, összeesküvés – és a sztori még csak most indul be igazán. Ráadásul a közösségi média is felkapta a sorozatot, rengeteg TikTok-videó készült a sugárzási ideje alatt.

Az ugyanakkor kifejezetten meglepő, hogy Steven Spielberg és Tom Hanks 2010-es minisorozata, a The Pacific a mai napig az egyik legdrágább produkció, amelyet az HBO valaha készített. Részben az epikus, második világháborús harcjelenetek felelősek a tetemes költségvetésért, ám a csendes-óceáni jelenetek a mai napig megállják a helyüket!

6-9. Trónok harca (HBO), A mandalóri (Disney+), See (Apple TV+) és a The Morning Show (Apple TV+) – 15 millió dollár/epizód

A Trónok harcáról már ejtettünk néhány szót. Annak ellenére, hogy a rajongók az utolsó évadokat kedvelték a legkevésbé, mégis ezek kerültek a legtöbbe, ugyanis így próbálta növelni a tétet és a nézettséget az HBO. A húzás valamennyire bejött, rekordszámú néző látta az utolsó évadot, ám nagyon kis százalékuk volt elégedett a végeredménnyel. 

Egy Star Wars-sorozat is felkerült a listára. A Disney kevesebb pénzt szánt a messzi-messzi galaxisban játszódó történetekre, mint a már jól bejáratott Marveles sztorikra. Ennek ellenére a The Mandalorian kellemes meglepetés volt a rajongóknak, ráadásul Baby Yodával hatalmasat kaszált marketing területen a stúdió, így a gyártási költség bőven megérte. A mandalóri legújabb, harmadik évadának első három része már látható a Disney+-on. 

A See kapcsán Jason Momoa főszereplése ugyan említésre méltó, ám még ő sem mentette meg a vakságra építő sorozatot attól, hogy elkaszálják. 

10. Vészhelyzet (NBC tévécsatorna) – 13  millió dollár/epizód

Az NBC tévéműsora lenyűgöző 15 évaddal uralta a tévéképernyőt 1994 és 2009 között. A sorozat olyan sztárokat vonultatott fel, mint George Clooney, aki ezután hollywoodi hírnévre tett szert. A műsorral járó hatalmas nézettség minden évadra egyre nagyobb költségvetést eredményezett, még a legendás független filmes, Quentin Tarantino is a sorozat részesévé vált vendégrendezőként. 

(Borítókép: Sorozat felirat egy régi tévén. Illusztráció: Luca Lorenzelli / EyeEm/Getty)