A mesterséges intelligencia ma már döbbenetes dolgokra képes. Nemrégiben az okosszemüvegek területét is megosztotta.

A ChatGPT nevű chatbotra és társaira a legtöbben csupán okos chatrobotként tekintenek, ám előbb-utóbb úgyis úgy épülnek be a mindennapi életbe, mint az okostelefonok. Egy cég, az Innovative Eyewear nevű szemüveggyártó legalábbis sokat tesz ezért. Nemrégiben ugyanis bejelentették, hogy egy új alkalmazást tesznek letölthetővé okosszemüvegeikhez.

A Lucyd nevű applikációnak köszönhetően a felhasználók a ChatGPT-vel beszélgessenek szemüvegükön keresztül. A cég okosszemüveg-kínálatának legjei azok a típusok, melyekben beépített mikrofon és hangszórórendszer található. 

„A készülék Bluetooth-kapcsolaton keresztül kommunikál a telefonnal és a dedikált alkalmazással, így ahhoz, hogy kérdezzünk bármit a ChatGPT-től, elő sem kell venni a mobilt. A gép válaszát a rendszer automatikusan felolvassa, így egyfajta AI-asszisztensként lehet azt használni” – áll az Innovative Eyewear közleményében, melyet a FirstClass szemlézett.

A vevők 15-féle kinézetű szemüvegből választhatják ki maguknak a legmegfelelőbbet. Az ár a dizájntól függ: 69-89 ezer forintba is kerülhet, ám ez az ár nem foglalja magába a Lucyd app használatát.

(Borítókép: szemüveget viselő férfi. Illusztráció: Getty Images)