Kis híján meghalt egy méhcsípéstől, most mégis a méhészeknek segít találmányával Petrovics István. Találmánya nemrég a Magyar Célgép Nagydíjon elnyerte az Év ötletéért járó díjat. A verseny különdíjasának eszköze amellett, hogy megkönnyíti a méhészek munkáját, az egész világot is meghódíthatja.

Mi magyarok szerencsések vagyunk, ha találmányokról van szó, ugyanis rengeteg olyan ma is használati tárgy, gép vagy elmélet van, amelynek ötlete valamely honfitársunk agyából pattant ki először. Mondhatjuk, hogy a kreativitás a vérünkben van. Petrovics István bizonyára osztja ezt a gondolatot.

Petrovics testnevelő tanárként végzett az egyetemen, mellette elektronikai könyveket bújt és gépészeti, mechatronikai tanulmányokat olvasott. A feltaláló egy ideig a méhészettel is foglalkozott, ám egy kis híján halálos kimenetelű csípés miatt utóbbi karrierjét fel kellett adnia.

„Két méhcsaláddal kezdtem, nyolc év után már 45 méhcsaládom volt. Az évek során természetesen nem egyszer csípett meg méh, egyszer azonban a fejemen ért egy szúrás, ami után anafilaxiás sokkot kaptam és kis híján meghaltam” – mesélt méhészeti pályafutásáról Petrovics.

Az egykori testnevelő tanár a baleset után felhagyott a méhészkedéssel, ám mélyen legbelül továbbra is a szenvedélye maradt. Folyamatosan különböző találmányokról ötletelt, majd egy véletlen folytán találkozott a Célgép Nagydíj versenykiírásával.

„Az egyik közösségi oldalon láttam a felhívást és azonnal fellapoztam a kis könyvemet, amelybe a találmány ötleteimet jegyzeteltem. Mivel a méhészet továbbra is közel állt hozzám, az egyik ilyen találmányomat kezdtem el megalkotni a műhelyemben” – árulta el a feltaláló.

Ablaktörlő motort és háztartási polcot is beépített

Petrovics István a saját műhelyében kezdte összerakni a többnyire újrahasznosított anyagokból álló gépet, amely a méhészek munkájának megkönnyítésére szolgál és automatizált sorozatgyártásra is alkalmas.

„Ez egy olyan célgép, amely a kaptárak belső tárolóját hivatott legyártani, amelybe a méhek a mézet gyűjtik. Ezt jelen pillanatban kézzel készítik a méhészek egyenként 3-4 perc alatt, ez a gép azonban képes tíz másodpercre csökkenteni ezt az időt, ami nem csekély, főként ha figyelembe vesszük, hogy ma Magyarországon hivatalosan 35 millió kaptárkerettel dolgoznak a méhészek, amelyekben egyenként átlagosan 25 ilyen belső tároló van” – magyarázta a K.Ö.SZ.A elnevezésű találmánya lényegét a feltaláló.

Petrovics István a legyártott prototípus összeállításához olyan anyagokat és eszközöket hasznosított újra, mint az ablaktörlő-motor vagy a háztartási polc. Ezeket egytől egyig beépítette a találmányába, amely iránt több cég is érdeklődik.

„A versenyen az esélytelenek nyugalmával indultam, hiszen komoly mechatronikai mérnökök vettek részt a megmérettetésen a találmányaikkal. Amikor megkaptam a különdíjat, nagyon elérzékenyültem, hatalmas elismerés volt a számomra. Már többen megkerestek a találmány kapcsán, amely remélem, a világ összes méhészének megkönnyítheti majd a munkáját. Az újdonságkutatás során egyelőre nem bukkantunk hasonló találmányra.”

Jó hatással lehet az iparágra

Lapunk felkereste Horváth Gábort, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület vezető szaktanácsadóját, aki szívesen megosztotta álláspontját az új találmányról.

„Legjobb tudomásunk szerint a díjnyertes eszköz fejlesztése jelenleg is folyamatban van, így a gyakorlati alkalmazásáról sajnos nem tudunk nyilatkozni. Az eszköz fejlesztésére még a kezdeti időszakban volt nagyobb rálátásunk és az alapkoncepciót szakmailag helytállónak tartjuk. Ha gyakorlatban is beválik, véleményünk szerint nem csak a gépértékesítésnek, hanem a géppel való eszközgyártásnak (mint szolgáltatásnak) is reális piaca lehet, hiszen a jóval alacsonyabb egységnyi munkaidő – ezzel együtt a költség – ráfordítás miatt kedvezőbb áron lehet megjelenni a piacon. Gratulálunk Istvánnak a díjhoz és drukkolunk a sikeres folytatáshoz!”

(Borítókép: Petrovics István. Fotó: Mészáros Péter/Chemplex)