2023. július 12-én mutatják be a magyar mozik a Mission: Impossible - Leszámolás - Első részt, amelyben újabb feldolgozását láthatjuk a mesterséges intelligencia elszabadulásának.

Tom Cruise megint megcsinálta: összehozott egy kitűnő filmet a ő nevével fémjelzett széria legújabb részében. A Mission Impossible-filmek esetében már a címben is benne van, hogy a leglehetetlenebb küldetéseket teljesítik a filmsorozat minden egyes részében. A legújabb moziban, azonban egy olyan gonosztevővel néznek szembe, aki láthatatlan, nem érez és nem fél. 

„Egy rejtélyes, korlátlan hatalommal bíró ellenséggel szembesülve Ethan arra kényszerül, hogy belássa, semmi lehet fontosabb ennél a küldetésnél – még azok élete sem, akik számára a legtöbbet jelentenek” – olvasható a film leírásában, de vajon ki ez a korlátlan hatalommal bíró ellenség?

Igen, ez a mesterséges intelligencia (MI)!

Hollywoodban már több film is épült arra az elképzelésre, hogy milyen lenne, ha a mesterséges intelligencia hirtelen öntudatra ébredne. A Terminátor, a Mátrix, a Bosszúállók: Ultron kora, mind-mind olyan filmek, amelyek már eljátszottak ezzel a gondolattal. Tom Cruise legújabb alkotásában, azonban igencsak aktuális témát boncolgatnak, ugyanis az utóbbi években elképesztő ütemben fejlődik az MI. Az MI több aggasztó jövőkimenetelt is prognosztizált már az emberiség számára, miközben már általa vezérelt robotok is munkába álltak.

Visszatérve a Mission Impossible-re: a film remekül mutatja be, hogy az MI öntudatra ébredése – főként, ha közben világuralomra is tör – milyen következményekkel járna és milyen nehézségeket rejt az ellene való harc. 

Joggal mondhatjuk, hogy Ethan Hunt és az IMF az egyik legnehezebb küldetésébe fogott, amelynek most csak az első felvonását láthattuk, ugyanis a Mission Impossible: Leszámolás - Második rész várhatóan egy év múlva érkezik a mozikba. 

(Borítókép: Tom Cruise. Fotó: Theo Wargo/Getty)