Valószínűleg senkinek nem jelent új információt, hogy a filmek nagy része nem feltétlenül fedi a valóságot. Ebben az összeállításban a legnagyobb Hollywood-i tévhiteket vettük górcső alá.

1. Kloroform

Annyi emberrablás szerves része, hogy jó eséllyel mindenki meg van győződve a valóságosságáról. Rengeteg filmben látható, amint a főhős egy kloroformmal átitatott törülközőt szorít áldozata arcához, aki másodpercek múlva már magatehetetlenül fog a földön feküdni. Kezdjük azzal, ami helytáló: igen, a kloroform tényleg kiüti az embert. A valóságban azonban hosszú percekre van szükség ahhoz, hogy a vegyszer kifejtse a hatását.

2. Telefonok bemérése

Kétség sem fér hozzá, hogy kifejezetten drámai, mikor már csak pár másodpercig kell szóval tartani a főgonoszt, hogy bemérjék, pontosan honnan telefonál. Az igazság az, hogy a valóságban a hívás pillanatában rögtön azonosítható a hívó helyzete, ráadásul ez nem valamilyen hightech kütyünek köszönhető, már elég régóta így van.

3. A vízben lőnek le valakit

A víz közel 800-szor sűrűbb, mint a levegő. Ebből következik, hogy bármely tárgy, amely a vízben mozog, sokszoros ellenállással találkozik. Mivel a vízbe történő lövés általában nem függőlegesen történik, ezért a fénytörés miatt majdhogynem lehetetlen fegyverrel eltalálni egy víz alatt úszó személyt.

4. Biztosítószeg

A gránátok biztosítószegét sokszor látványosan, foggal húzzák ki, ám a valóságban, ha mindezt megpróbálná valaki, akkor bizonyára nem maradna ép foga – és a biztosítószeg is a helyén maradna.

5. Hangtompítók

Nélkülük minden fegyver eszméletlenül hangos, használatukkal azonban mintha el sem sülnének. A hangtompító a valóságban csak csökkenti a fegyverek zaját, de még így is hallhatók maradnak a lövések. 

6. Golyóálló mellény

A golyóálló-mellények kétségkívül valamelyest biztonságot tudnak nyújtani a legtöbb pisztolyfajta ellen, ám nem védi meg teljesen a viselőjét az egyéb sérülésektől. Vérömleny, törött bordák, belső sérülések – ezek a golyóálló-mellényeket ért lövések általános következményei.

7. Üvegablakok áttörése

A valóságban egy ablaküveget betörni nem olyan könnyű feladat, mint ahogy azt a filmekben megszokhattuk. Amennyiben esetleg mégis sikerül, akkor a nagyobb üvegszilánkok életveszélyes sérüléseket okozhatnak. A filmekben ezt egy speciális „cukorüveg” segítségével oldják meg – ennek darabjai ugyanis apró darabokra törnek az áttörés pillanatában, így nem okoznak sérülést a színészeknek, kaszkadőröknek.

8. Nagyítás, élesítés

Egyszerűen nincs olyan program a világon, amely egy biztonsági kamera által készített képanyag, kinagyított kis részletét olyan élessé teszi, hogy minden felismerhető legyen rajta.

(Borítókép: Filmes csapó. Illusztráció: Getty)