Régóta várt fejlesztéseket vezet be a YouTube. Az egyik leghasznosabb közülük a „stabil hangerő” néven ismert funkció, amely véget vet annak, hogy a lejátszott videók hangerőssége közötti különbségek miatt kapkodjuk a távirányítót vagy a telefonunkat.

Vége a váratlan hangerő-ingadozásoknak

A YouTube ezzel az új funkcióval szeretné kiküszöbölni azt a bosszúságot, amikor az egyik videó halk, míg a másik fülsüketítően hangos. Az újítás alapértelmezés szerint mindenkinél aktív lesz, de aki nem szeretné használni, az könnyedén kikapcsolhatja. Ráadásul a funkció bárki számára elérhető lesz, nem csak a prémium előfizetők kiváltsága.

A platformon más változások is történnek. A mobilfelhasználók számára könnyebb lesz a videók közötti navigálás és bevezetnek egy gyorslejátszási opciót is. Emellett ha egy videó lejátszását félbeszakítjuk, a rendszer egy új módon, rezgéssel fogja jelölni, hogy hol hagytuk abba.

Nem csak a videók lejátszásával kapcsolatban vannak újítások: ha a felhasználók egy dalrészletet dúdolnak be vagy énekelnek el, a YouTube segít azonosítani a számot. Bár ez a funkció egyelőre csak Androidon lesz elérhető, remélhetőleg hamarosan más operációs rendszereken is bevezetik.

A rövid videók átformálják a YouTube-ot

A YouTube két évvel ezelőtt indította a TikTok-szerű Shorts szolgáltatását, amely nagy sikert aratott. A rövid videók előtérbe kerülése azonban negatív hatással van a hosszabb tartalmak népszerűségére, ezeket a változások pedig új kihívások elé állítják a vállalatot, hiszen a hosszabb videók a bevételekben is nagyobb szerepet játszanak.

(Borítókép: Youtube logo. Illusztráció: Getty Images)