Új technológiát fejlesztettek ki ausztrál kutatók a látássérültek megsegítésére. A forradalmi találmány hangjelzések révén segíti a vakok és gyengénlátók tájékozódását.

Különleges okosszemüveget fejlesztett ki a látássérültek tájékozódásának segítésére a Sydney-i Műszaki Egyetem (UTS) és a Sydney-i Egyetem (USYD) közös kutatócsoportja. A tudósok akusztikus tapintásnak nevezik a módszert, amelynek során a kamerákkal és szenzorokkal ellátott eszköz különböző hangokat rendel a látóterébe kerülő objektumokhoz, ezzel a viselője tudomására hozva, hogy milyen tárgyak, élőlények veszik őt körül.

„Az okosszemüvegek jellemzően számítógépes látást és egyéb szenzoros információkat használva alakítják át azokat a felhasználó környezetét leíró, számítógép által szintetizált beszéddé. Az akusztikus tapintás viszont egyedi hangokat rendel a különböző tárgyakhoz, amint azok bekerülnek az eszköz látómezőjébe” – magyarázta Chin-Teng Lin, az UTS professzora.

Példaként említette, hogy ha a szemüveg egy növényt észlel, akkor a falevelek suhogásával jelzi ezt, míg ha egy mobiltelefont, akkor olyan hangot ad ki, mint a rezgő hívásjelző búgása.

Hogy a módszer mennyire praktikus, arra egy kísérletben kerestek választ a kutatók. A tizennégy résztvevő közül heten vakok, heten pedig ép látású emberek voltak, az utóbbiak szemét kendővel takarták el. Ők alkották a kontrollcsoportot a vizsgálathoz. Az eredmények azt mutatták, hogy az okoseszköz segítségével a résztvevők jobban felismerték és könnyebben megfogták az eléjük tett tárgyakat, miközben azon is kevesebbet kellett gondolkodniuk, hogy pontosan hogyan értelmezzék az adott eszköz nyújtotta információkat.

„A eredményeink azt mutatják, hogy az akusztikus tapintásban megvan a potenciál ahhoz, hogy egy könnyen hordható és hatásos módszerré váljon a látássérült közösség érzékszervi képességeinek felerősítésére” – húzta alá dr. Howe Zhu, a kutatás vezetője. Az UTS közleménye szerint a kutatásuk rávilágít arra, hogy mennyire fontos a támogató technológiák fejlesztése az érzékszervi hiányosságokkal küzdők számára, ugyanis ezek a forradalmi eszközök mindennapi kihívások leküzdésében segíthetik őket. Az akusztikus tapintás például nemcsak erősítheti a vakok és gyengénlátók függetlenségét, de az életminőségüket is javíthatja. Ez pedig kifejezetten nagy szó tekintve, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint mintegy 39 millió vak, és további 246 millió gyengénlátó ember él a Földön.

(HáziPatika)

(Borítókép: . Illusztráció: Getty Images)