A Google már több mint 120 országban tette elérhetővé a mesterséges intelligenciával felturbózott internetes keresőjét. Az újítás hamarosan a magyar felhasználók számára is elérhetővé válik.

A mesterséges intelligenciát egyre több óriáscég használja fel saját fejlesztéseihez. A Google az utóbbi időben ráadásul nagyon rákapcsolt: az internetes kereső a 18 éven felülieknek szánt tartalmak elhomályosításával rukkolt elő legutóbb, de már van saját hangszintetizációs funkciója is. 

A Google legújabb fejlesztése, a Search Generative Experience (SGE) nevet kapta, amelynek a hátterében a mesterséges intelligencia áll. Az újítás a Google-keresések egyszerűbbé, átláthatóbbá, szórakoztatóbbá tételéről szól.

A továbbfejlesztett keresőmotor képes szelektálni az interneten megjelent cikkeket, így a felhasználóknak jóval kevesebb időt kell tölteniük az információk megszerzésével.

De egyéb funkciók is hamarosan elérhetőek lesznek. Az egyik a keresés lefutása után, a találatok megjelenítésénél mutatkozik meg, és lehetővé teszik, hogy a találatok láttán, azokkal kapcsolatban a felhasználó további kérdéseket tegyen fel és választ is kapjon rájuk. Ezeket a kérdéseiket az erre létrehozott mezőbe kell beírni. Ez első körben csak az amerikai felhasználóknak, angol nyelven lesz elérhető.

A Google listája szerint Magyarország ebben a bővítési körben még nincs benne, azonban belátható időn belül bizonyára hazánkban is elérhetőek lesznek a mesterséges intelligenciával felturbózott frissítések.

(hvg)

(Borítókép: Google-kereső. Fotó: NurPhoto/Getty)