Azzal már sokan tisztában vannak, hogy a nyilvános wifi-hálózatokat gyakran használják rosszindulatú szoftverek terjesztésére, de arról már kevesebben tudnak, hogy a nyilvános helyeken elhelyezett töltők használatával is komoly veszélynek tesszük ki magunkat.

Érdemes odafigyelnünk arra, hogy hol töltjük telefonunkat, ugyanis James Goepel, a Drexel Egyetem kiberbiztonsági professzora szerint ugyanolyan veszélynek tehetjük ki magunkat a nyilvános helyeken elhelyezett töltők használatával, mint a nyilvános wifi-hálózatokkal.

A szakértő a Reader’s Digest nevű lapnak elmondta, hogy a töltőállomásokat könnyen módosíthatják azok, akik el szeretnék lopni adatainkat, vagy más módon akarnak kárt okozni nekünk és hasznot szerezni maguknak. A professzor kifejtette, hogy a módosított nyilvános töltőállomások használatával a bűnözők káros programokat telepíthetnek az áldozatok készülékeire.

James Goepel elárulta, hogy a repülőtereken kihelyezett töltőállomások a bűnözők kedvelt célpontjai, ugyanis a várótermekben kevés helyen van még lehetőség vezeték nélküli töltésre, az előre kihelyezett kábelekbe pedig könnyű belenyúlni. Hasonló a helyzet a vasútállomásokon és a modern szerelvényeken is.

A szakértő szerint legegyszerűbben úgy kerülhetjük el, hogy kéretlen szoftvereket telepítsenek készülékeinkre, ha saját kábelt és töltőfejet használunk a töltéshez.

James Goepel felhívta a figyelmet arra is, hogy a hotelszobákban is számos helyen találkozhatunk USB-töltőaljzattal, azonban nem tudhatjuk, hogy ki szállt meg előttünk az adott szálláson, így érdemes kerülni ezek használatát is, bármennyire is kényelmesnek tűnik igénybevételük. A szakértő szerint érdemes kerülnünk a turistalátványosságok, plázák és könyvtárak szabadon használható USB-s portjait is. A probléma egyébként napjainkra olyan komollyá vált, hogy tavaly már az FBI is figyelmeztetést tett közzé a nyilvános USB-portok veszélyei kapcsán.

(Reader’s Digest)

(Borítókép: Töltőre tett telefon. Fotó: GettyImages)