Sokan ismerik a legendát miszerint, ha az elázott telefonunkat száraz rizsbe tesszük, akkor a rizs magába szívja a nedvességet a készülékből és újra működőképes lesz. Az Apple úgy döntött egyszer és mindenkorra véget vet a rizs körüli vitáknak.

Az Apple legújabb készülékei figyelmeztetést küldenek a felhasználóknak arról, ha víz került a mobiltelefonba. Emiatt a techóriás úgy döntött, hogy részletes útmutatást készít arra az esetre, ha valakinek felvillanna a figyelmeztetést és nem tudja mit tegyen.

A cég első és legfontosabb tanácsa, hogy amennyiben töltést közben kapnánk meg az értesítést arról, hogy nedves a telefonunk, akkor a készülék és saját biztonságunk érdekében húzzuk ki a telefont a töltőről. Ez után óvatosan ütögessük meg a mobilt úgy, hogy a töltőcsatlakozó lefelé néz. Fél óra elteltével próbáljuk meg újra tölteni a készüléket.

Amennyiben ezután ismét megjelenik a figyelmeztetést, abban az esetben helyezzük a telefont száraz, jól szellőző helyen, akár egy teljes napig. Időnként próbálkozhatunk a telefon töltésével, de akár több mint 24 órába is beletelhet a készülék kiszáradása.

Az Apple kitér arra is, hogy mit ne tegyünk a telefonunkkal, abban az eset, ha az vizes lesz. A kiemeli, hogy kerüljük a külső hőforrásokat, fültisztító pálcikákat, papírtörlőket. A techóriás bizonyára tisztában van a rizses mítosszal is, hiszen ez az egyetlen élelmiszer, ami szerepel a nem tanácsolt módszerek listáján.

Az IFLSCience szerint azért ne tegyük rizsbe készülékünket, mert az apró szemek és töredékek kárt tehetnek telefonunkban.

(IFLScience)

(Borítókép: Telefon egy tál rizsben. Fotó: GettyImages)