Dán kutatók hatmillió ember adataival tanítottak be Life2Vec nevű mesterséges intelligenciát, hogy meg tudja jósolni az emberek sorsát. Az MI jelenleg 78 százalékos pontossággal tudja előre jósolni az egyén halálát.

A Dán Műszaki Egyetem kutatói egy olyan mesterséges intelligenciát (MI) fejlesztettek ki, amely képes megjósolni egy egyén életét és halálát is.  A Life2Vec névre keresztelt MI megalkotói olyan mintákat és kapcsolatokat akartak feltárni, amelyekre a mélytanuló algoritmusok figyelhetnek fel, és amelyek előre jelezhetik az egészségügyi vagy társadalmi „életesemények” széles körét.

A dán statisztikai hivatal hatmillió dán állampolgár anonimizált adatának segítségével lett betanítva a Life2Vec. A hvg.hu beszámolója szerint az MI fejlesztői szerint, ha az életet események sorozataként fogjuk fel, akkor a halálig a teljes kimenetel megjósolható. Hiszen így működnek a nagy nyelvi modellek, például a ChatGPT mögött dolgozó platform is: valójában nem érti, amit válaszol, egyszerűen csak statisztikai valószínűség alapján kiválasztja, hogy a kérdés kontextusában a válaszmondatban melyik a legnagyobb eséllyel következő szó.

Sune Lehman, a Life2Vec-ről szóló, Nature Computational Science-ben megjelent tanulmányában kifejti, hogy ez egy nagyon általános megközelítése az ember életével kapcsolatos jóslatok elkészítéséhez, de ha rendelkezésre állnak adatok az MI bármire betanítható és a technológiában rejlő lehetőségek végtelenek.

Az Life2Vec segítségével például előre lehet jelezni az egyének egészségügyi helyzetének alakulását, így lehet majd tudni, hogy kit fenyeget az elhízás veszélye vagy éppen kinél fog kialakulni daganatos megbetegedés, de arra is képes lesz a Life2Vec, hogy megjósolja, hogy az adott illető sok pénzt fog-e keresni vagy sem.

Jelenleg a Life2Vec fejlesztői szerint a halál előrejelzése 78 százalékban pontos.

Ehhez a fiatal, 35 és 65 év között bekövetkező halálozást vették alapul, amit egy 2008 és 2016 közötti adatkészlet alapján próbálta az algoritmus megjósolni, hogy egy adott illető meghal-e a következő 4 évben.

A Life2Vec-et természetesen más területeken is letesztelték. Egy költözést például 73 százalékos pontossággal tudott előre jelezni.

Ez az MI egyelőre nem érhető el az interneten, sőt más kutatók számára sem tették elérhetővé. Ez azért fontos, mert a hír hallatán már megjelentek azok a csaló oldalak, ahol a várható élettartamot ígérnek elárulni a felhasználóknak – természetesen sok-sok személyes adatért cserébe.

(hvg.hu)

(Borítókép: Egy robot és egy emberi kéz. Illusztráció: GettyImages)