Joe Biden aláírta a TikTokot támadó törvényjavaslatot, így egy éve maradt a kínai cégnek, hogy két, számára kedvezőtlen lehetőség közül válasszon.

Április 23-án a szenátus megszavazta, április 24-én pedig Joe Biden amerikai elnök aláírta a TikTok betiltását célzó törvényjavaslatot, amely végleg megpecsételte az applikáció sorsát az Egyesült Államokban.

Az alkalmazást fenntartó kínai cégnek, a ByteDance-nek ezzel két választása van: vagy elbukja a 170 millió amerikai felhasználót, vagy eladja a platformot egy amerikai tulajdonosnak – írja az Interesting Engineeringre hivatkozva a 24.hu.

Korábban az FBI többször is figyelmeztetett arra, hogy a ByteDance megoszthatja a felhasználók érzékeny adatait a kínai kormánnyal. Természetesen ezeket a vádakat a cég tagadta, sőt kijelentette, hogy akkor sem adnának át ilyen információkat, ha erre kérnék őket. Ez azonban úgy néz ki, nem győzte meg a döntéshozókat.

A ByteDance-nek kilenc, illetve opcionálisan plusz három hónap áll a rendelkezésére, hogy amerikai vevőt találjon a videómegosztó alkalmazásra. Amennyiben ez nem sikerül, a TikTok 2025 januárjára teljes kitiltással szembesülhet az országban.

A történet valószínűleg itt nem ér véget, hiszen a ByteDance megtámadja majd a bíróságon a törvényt, így várhatóan kitolódik majd a törvényhozók által kitűzött határidő. A vállalat ragaszkodik hozzá, hogy nincs köze a kínai állampárthoz, mondván, hogy egy szingapúri vezérigazgató, egy amerikai operatív igazgató, valamint egy írországi biztonsági vezető dönt a cég ügyeiről. A TikTok azzal is érvel, hogy a betiltás 170 millió amerikai szólásszabadságát sértené, 7 millió vállalkozást tenne tönkre, és az Egyesült Államok gazdasága évi 24 milliárd dollárt, mai árfolyamon 8 ezer 825 milliárd 88 millió forintot veszítene.

(24.hu)

(Borítókép: TikTok-logó. Fotó: GettyImages)