Az Apple és a Google megállapodást kötött annak érdekében, hogy nagyobb biztonságban legyenek a szolgáltatásaikat igénybe vevők, így a Iphone- és az Android-felhasználók is jelzést kapnak, ha ismeretlen Bluetooth-eszközök követné őket.

Összefogott a világ két legnagyobb techcége, a Google és az Apple, hogy lefüleljék a kéretlen követőket, és ezért kifejlesztettek egy applikációt, amely képes észlelni a nem kívánt helykövetőket. Ezt a programot az Apple az iOS 17.5-öt a Google pedig az Android 6.0-t használó eszközökön már be is vezette.

Az új program segítségével a felhasználók figyelmeztetést kapnak a telefonjukon abban az esetben, ha egy ismeretlen készülék Bluetooth-kapcsolaton keresztül követné őket, függetlenül attól, hogy az eszköz melyik platformmal van párosítva.

Az elővigyázatosságra azért volt szükség, mert az elmúlt években elszaporodtak a Bluetooth-nyomkövetők, mint például az AirTag, amelyeket azért fejlesztettek ki, hogy a felhasználók könnyebben megtalálják gyakran elhagyott készülékeiket vagy tárgyaikat.

Ezeket az eszközöket azonban a bűnözők arra használták, hogy lekövessék áldozataik mozgását, vagy megbizonyosodjanak arról, hogy biztonságosan betörhetnek-e az otthonba, aminek tulajdonosa éppen távol van.

A Dívány szerint a napokban bemutatott új program operációsrendszer-szintű megközelítést alkalmaz a nem kívánt Bluetooth nyomkövetők problémájának kezelésére. Az Apple tájékoztatása szerint a Bluetooth-címkéket gyártó cégek, köztük a Chipolo, az eufy, a Jio, a Motorola és a Pebblebee, kötelezettséget vállaltak arra, hogy a jövőbeni alkalmazásaik kompatibilisek lesznek az új technikai szabvánnyal.

(Dívány)

(Borítókép: Férfi egy telefonnal. Fotó: GettyImages)