Nagyon sok mindennek készültem. Akartam lenni Magyarország első miniszterelnöknője, de ügyvéd és diplomata is. Ezeket az álmaimat még ma sem adtam fel.

De addig is modellként dolgozik, 19 évesen Milánóban él, és a Gucci személyesen szabta rá a Cruise 2017 Full Fashion Show-ra készített kollekcióját, amelyet elég rendhagyó módon a londoni Westminsteri apátságban mutattak be.

Nagy Blanka nem az a tipikus szép vagyok, ezért modell leszek és ennyi-lány, kétségtelenül sokkal több annál. A Visage Management modellje kislánykorában még a hangjából élt (szinkronizált), állandóan olvasott, és kereste a helyét a világban. Aztán egyik percről a másikra felnőtt. 

így lesz valaki gyerekhangból nemzetközileg elismert modell 

Már gyerekként is nagyon céltudatos voltam, mindig tudtam, mit és hogyan akarok. Édesanyám példáján felbuzdulva, aki modellkedett és a tévében is sokat szerepelt a kilencvenes években, magam döntöttem el tizenhárom évesen, hogy belőlem is modell lesz, és mind a mai napig ennek az álmomnak élek. 

A szereplés nem volt ismeretlen terület a számodra, ugye?

Valóban nem, elsős koromban kezdtem el szinkronizálni. Nővérem, Nagy Katica, aki most már harmadéves a Színművészeti Egyetemen, egészen kicsi kora óta színésznek készült. Általánosban kezdett szinkronizálni, és amit a testvérem csinál, azt én is csinálom-alapon egyszer én is vele mentem a műterembe – a többi meg már történelem.

Történelem? Mi történt útközben? 

2015 szeptemberében az életem teljesen más irányt vett: ekkor vettem részt életem első milánói divathetén. Fantasztikus élmény volt, és azóta is minden alkalommal elmegyek rá. 

Ez volt az első munkád?

Az első komolyabb, igen. Előtte is csináltam már ezt-azt, ott volt például a Gombold újra!, a Marie Claire Fashion Days, a Cosmopolitan bikinibemutatója, MOME bemutató, stb.

Amikor az egész életed megváltozik

Voltam Hong Kongban, Firenzében, Rómában és Bolognában is, de az első, nemzetközileg is elismert munkám a milánói volt. Nagyon szerencsésnek éreztem magam, mert már akkor láttam, hogy az ottani piac gyakorlatilag olyan, mintha rám szabták volna.

És London? 

A 2017-es Gucci Cruise exkluzív modelljeként utaztam Londonba. Sofőr jött értem a reptérre, egy fantasztikus hotelban lakhattam, de a legkülönlegesebb az egészben az volt, hogy Westminsteri apátságban vonultunk végig a kifutón. Olyan volt, mint egy álom, ami valóra vált!

Nem bántad meg, hogy a modellvilágért cserébe fel kellett adnod az eddigi életedet?

Semmit sem bántam meg. Persze, fájdalmas volt szüneteltetni a szinkront, hiszen én stúdiókban nőttem fel, ott cseperedtem gyerekből felnőtté és rengeteg időt töltöttem el kiváló szakemberek és a szakma legjobbjai között. Amikor van lehetőségem hazajönni, mindig „hazalátogatok” egy-egy kisebb munkára, beugróra vagy akár csak beköszönni is.

És milyen most az életed?

Nyár óta Milánóban lakom. Megtanultam olaszul, és sikerült ottani barátokra szert tennem, így úgy érzem, megtaláltam a helyemet. Viszont, mivel nagyon izgalmas utakat tervezünk a menedzsmentemmel, hamarosan ideje lesz tovább utaznom.

Sok nyilvánvaló előnye van ennek a szakmának, mint például a nyelvtanulás vagy a világjárás. De sokan el se tudják képzelni, mennyit erősödik és önállósodik az ember egy ilyen helyzetben, és mi mindenbe lát bele.

Például?

Amióta megkaptam a lehetőséget, hogy a Gucci fitting-modellje lehetek, egészen a kezdeti folyamatoktól láthatom, hogyan készülnek az egyes ruhadarabok, hogyan állítanak össze egy kollekciót, a koncepciót és minden apró részletet. Nem is gondolná az ember, hogy hány munkaóra és mennyi fáradhatatlan ember tevékenysége van abban az egyetlen ruhában, amit éppen visel. Döbbenetes!

Mennyire tapasztalod, hogy az emberek sztereotípiák alapján ítélnének meg?

El se tudom képzelni, a sztárok miken mehetnek keresztül, mert nekem is fárasztó sokszor. Amikor új társaságba megyek, mindig jó pár kört le kell futnom, mire normálisan kezelnek, és igyekszem gyorsan eloszlatni a modell-sztereotípiákat, aztán, amikor sikeresen túllendülnek ezen, akkor mindig nagyon boldog vagyok.

Ha már sztereotípiák: mit esznek a modellek, de tényleg? 

Remélem, sikerül eloszlatnom a rémes mítoszt, hogy mi modellek nem eszünk semmit! Enni muszáj, különben nem tudnánk végezni ezt a kőkemény fizikai munkát, mert hogy ez bizony az! Nem ritka, hogy hajnali négytől talpon kell lennünk egészen másnap hajnalig is, ehhez pedig jó sok energia kell! Persze én is kerülöm a junkfoodot és inkább az egészséges táplálkozásra törekszem, de mellette rengeteget sportolok is.

És a többi modell? Olyanok, mint te?

Erre nehéz diplomatikusan válaszolni. Sok barátom van, de értek néha kellemetlenségek is. Például Milánóban egy válogatáson modellek ellopták a táskámat, amíg a kliens előtt álltam, úgy, hogy egy szobában tartózkodtam a táskámmal. Nagyon rossz időszak volt, ami ezután következett, minden biztonságérzetem odalett, és azóta az átlagnál jobban figyelek a dolgaimra emberek között.

Azért ennek ellenére így képzelted ezt a szakmát?

 Imádom az egészet, bár vannak árnyoldalai. Nagyon sokat vagyok egyedül idegen országokban, a stresszt és a teljesen őrült munkaidőt is hátránynak mondanám, habár én nagyon szeretem a pörgést és az állandó mozgást, és mindent megteszek annak érdekében, hogy a helyén kezeljem a nyomást. A legrosszabb, hogy állandóan nagyon hiányzik a családom, és azt kívánom, bárcsak ők is jöhetnének velem az utazásaim során!

Kik a példaképeid? 

Példaképem Mihalik Enikő, aki szintén a Visage Model Management modellje. A fő példaképem azonban három meghatározó nőalak az életemben: Rábaközi Andrea, aki a mentorom, na meg persze édesanyám és a nővérem. Mindhárman erős, céltudatos, sikeres nők. Én is ilyenné szeretnék válni. Rajtuk kívül egyébként nagyon tisztelem és szeretem a magyar divattervezőket, az idei Marie Claire Fashion Days-en be is mutathattam a fantasztikus kreációikat, érdemes megnézni őket!

Hogyan tovább?

A modell szakma igen változatos, előfordul, hogy felhív az ügynököm és azt mondja, „Blanka, holnap repülsz Tokióba”. Annyit tudok biztosan, hogy nagyon izgalmas év elé nézek ismét! Tanulmányaimat mindenképpen nemzetközi szinten szeretném folytatni, érdekel a kommunikáció és a menedzsment is, de a jövőmet a médiában és a tévében tudom elképzelni a leginkább.

Nincs másik valóság, nincs másik Index.
Támogasd a fennmaradásunkat!

https://index.hu/tamogatas