Európa

Ez a svéd férfi 2020 minden egyes napján futott, az esküvője napja sem volt kivétel

15 órája Módosítva: 2021.01.20 10:32
3

Göran Winbladnak nem indult jól a 2020-as éve. Kiderült, hogy szívbetegsége van, ami miatt az orvosok eltiltották a magas intenzitású edzésektől. Winbald nemcsak azért esett kétségbe, mert az orvosok nem tudták pontosan megállapítani, mi baja a szívének, hanem azért is, mert a sportolás mindennapjai része volt. Hogy ne kelljen teljesen lemondania a testmozgásról, elhatározta, hogy egy éven át minden nap futni fog, még ha csak 10 percet is. 

Rájöttem, ha csak alacsony intenzitású edzéseket csinálhatok, kezdhetném a napjaimat egy rövid futással. Így legalább elmondhatom, hogy még így is tudok valami olyasmit csinálni, amit szeretek. A tudat, hogy ilyen körülmények között is edzhetek, nagyon jót tett a lelki békémnek.

Távolról sincs vége, olvasson még

Néhány lengyel fehérneműre vetkőzve csobbant egyet egy varsói tóban

január 18., 15:02 Módosítva: 2021.01.19 16:51
83

Két társaság is mellkasig merült a fagyos vízben. Valaki viszonylag korán megunta, valaki örömmel pózolt a fotósnak, mintha cseppet sem fázna.

16 friss kép a téli Európáról

január 8., 10:36 Módosítva: 2021.01.11 09:01
13

36 évig kellett várni, hogy a Last Christmas mindenkit lenyomjon, de 2020 utolsó hetében sikerült

január 2., 12:39 Módosítva: 2021.01.04 12:43
34

Megjelenésének 36., szerzője-előadója halálának 4. évfordulóján végre valahára No1 sláger lett a briteknél minden idők egyik legnépszerűbb karácsonyi dala, a Last Christmas a Wham!-től, tette közzé péntek este a hivatalos brit hallgatottsági összesítést készítő társaság. Ezzel két népszerűségi rekord is megdőlt.

A sztori ott kezdődik, hogy 1984 karácsonyára adta ki a George Michaelből és Andrew Ridgeley-ből álló, Wham! nevű duó a Last Christmas című dalt. Azonnal hatalmas sláger lett ebből a számból, de az eladási listákat mégsem vezette, mert ugyanezen a karácsonyon jelent meg a Do They Know It's Christmas? című jótékonysági felvétel (amiben sok más sztár között szintén énekel George Michael), ami akkor még a Last Christmasnél is népszerűbb volt. Ezek után a Last Christmas úgy vonult be a briteknél a köztudatba, hogy ez a legnagyobb példányszámban eladott olyan dal, ami sosem jutott fel a No1 pozícióba, hanem örök második maradt. Na ez a rekord tegnap, 36 év után megdőlt.

Távolról sincs vége, olvasson még

Dominák és dohányzó nők: mindig elfelejtjük, hogy az előző húszas évek milyen merészek voltak Európában

2020. december 27., 18:21 Módosítva: 2020.12.30 10:09
14

Íme 18 nagyon erős fotó az erotikus fotózás első aranykorából, az 1920-as évekből és környékéről.

Karácsonyi rekord: újabb előadónak sikerült, ami eddig csak a Beatlesnek és a Spice Girlsnek

2020. december 26., 11:33 Módosítva: 2020.12.27 09:01
9

Ha ön valamennyire járatos a brit popkultúrában, vagy vagy látta az Igazából szerelem című filmet, akkor minden bizonnyal hallott róla, milyen közérdeklődésre számot tartó intézménynek számít a szigetországban a Christmas Number 1, azaz a hivatalos eladási/hallgatottsági összesítést karácsonykor vezető szám. A slágerlista immár kb. 70 éve létezik, azóta a karácsonyi listavezetők között olyan klasszikusok voltak, mint a Bohemian Rhapsody (kétszer), vagy az I Will Always Love You.

Az év bármelyik szakában nagy szó a slágerlista élére kerülni, de karácsonykor a legnehezebb ezt megcsinálni, ezért hatalmas fegyvertény, ha egy előadónak többször is sikerül ez. A legtöbb Christmas No1-ja a Beatlesnek van, négy darab, és az ő nevükhöz fűződik az a rekord is, hogy 1963 és 1965 öt között három egymást követő évben az övék volt a karácsonyi elsőség. Egy kivételesen népszerű előadó úgynevezett imperiális korszakát jelzi ez a három év, amit tegnapig rajtuk kívül csak még egy együttesnek sikerült megismételni: a Spice Girlsnek karrierjük csúcsán, azaz 1996 és 1998 között.

Nos, most már van egy harmadik előadó is, aki megismételte azt, ami eddig csak a Beatlesnek és a Spice Girlsnek sikerült, ami elvileg azt jelenti, hogy ez az illető jelenleg ugyanolyan népszerű a briteknél, mint ez a két legendás popegyüttes volt annak idején. Húzom és halasztom, hogy kibökjem, hogy ki az, akit immár egy lapon lehet emlegetni a zenetörténelem legnagyobbjaival, de azért, mert ön valószínűleg soha nem hallott az illetőről, legfeljebb akkor, ha olvasta tavaly ilyenkor a róla szóló cikkemet.

Egy LadBaby (ál)nevű youtuberről van szó.

Távolról sincs vége, olvasson még

És akkor rejtélyes módon egy legendás király alakja bontakozott ki a romok között

2020. december 20., 19:15 Módosítva: 2020.12.23 10:22
4

Arthur király legendáját ismeri, ugye? Nos, most az ő apjáról van szó, akinek a sziluettjét egy középkori vár kőfalán fedezték fel.

A nap képe: az ablakon keresztül adtak műsort egy brit idősotthon lakóinak

2020. december 19., 15:43 Módosítva: 2020.12.20 11:21
7

A Mad Etiquette nevű brit duó két tagja Dan Lees és Neil Frost, akik az abszurd humor műfajában utaznak. Pénteken a két humorista egy londoni idősek otthona lakóit szórakoztatta karácsony alkalmából, de természetesen a járvány miatt szükséges korlátozások miatt nem mehettek be az épületbe. De így is megoldották a fellépést: egy olyan ablak előtt tartották a műsort, ahol az idősek remekül láthatták őket, sőt, a szituáció még némi interakcióra is lehetőséget adott.

Nagyon jó látni, ahogy ennek az otthonnak a lakói élvezték a csak nekik rendezett kabarét, az alábbi fotó nekem annyira megtetszett, hogy én azt mondom, legyen mára ez a nap képe. Kívánom minden olvasónknak, hogy az ünnepek alatt sikerüljön szerettei arcára olyan mosolyt csalnia, mint ami az alábbi fotón látszik.

Távolról sincs vége, olvasson még

Jéghullámvasút és elvarázsolt fa is van idén a világ első jéghotelében

2020. december 17., 13:33 Módosítva: 2020.12.19 12:05
1

Amely harminc éve nyitott meg, de minden évben újjáépítik. Érthető okokból.

Felborotvált hajú európai hercegnét sem láttunk még, legalábbis mostanáig

2020. december 17., 11:24 Módosítva: 2020.12.31 11:08
86

Charlène monacói hercegné épp a mikulásnak segített, és gyerekeknek adott ajándékokat, amikor először megmutatta új frizuráját.

Úgy lefagyott Kijev, hogy volt, akinek négykézláb se sikerült közlekedni

2020. december 15., 09:46 Módosítva: 2020.12.17 09:55
73

Mintha máris elkészült volna a Frozen 3, igazi jégvarázsban volt része Ukrajna fővárosának az elmúlt napokban. Jelentős mennyiségű ónos eső esett Kijevben a múlt héten, emiatt a város utcáit tükörjég borította be, roppant veszélyessé téve, illetve ellehetetlenítve a közlekedés gyakorlatilag összes formáját az autózástól a gyaloglásig. A fenti borítókép pénteken készült, és azt mutatja, hogyan csúszkálnak a járókelők a lefagyott kövezeten.

Ugyanerről szól a Euronews cikke is, ami kiemeli az alábbi videót, amit egy biztonsági kamera készített egy kijevi utcasarkon. A felvétel azt mutatja, hogy egy fiatal lány próbál felmenni az úttestről a lejtős járdára, de annyira csúszik minden, hogy folyton elcsúszik, miközben a szemből érkezők ügyesen siklanak lefelé a lejtőn. Jön valaki a falba kapaszkodva is, aki segít a lánynak, de ő megint elcsúszik, és végül négykézláb sem tud továbbmenni, inkább visszafordul.

Távolról sincs vége, olvasson még

Hat dolog, ami segíthet a külföldön rekedt magyaroknak idén karácsonykor

2020. december 13., 09:06 Módosítva: 2020.12.24 15:46
7

Megspórolunk önnek egy bekezdésnyi felvezető szöveget arról, hogy ilyen karácsonyunk, mint a mostani lesz, még nem volt, ehelyett figyelmébe ajánlunk néhány tanácsot Kiss Laura pszichológustól. A szakértő arra tett javaslatokat, hogyan birkózhatnak meg a helyzettel kicsit könnyebben a külföldön élő magyarok. A helyzetük azért kicsit más, mint az itthon élőké, mert sokan számolhattak azzal, hogy az ünnepekre hazajönnek, de az például az országonként eltérő korlátozások miatt ez lehet, hogy idén nem sikerül. Lássunk néhány ötletet, mi segíthet ebben az esetben!

Távolról sincs vége, olvasson még

Ez a svéd nő okosabb és erősebb is önnél

2020. december 10., 14:52 Módosítva: 2020.12.13 10:22
4

Csak azért, mert egyszer bő másfél évig az életem egyik fele Svédországban zajlott, nem képzelem magam skandinavisztika-szakértőnek, de az biztos, hogy az ott eltöltött idő alatt az a benyomásom alakult ki, hogy bizonyos helyi nőknek van egy számomra tipikusan svédnek tűnő hozzáállása a sporthoz meg az edzéshez, amivel én más országokban még nem találkoztam.

A tipikus skandináv sportlédikre egy extrém példa az alábbi Madeleine Leander, akinek az Instagramját teljes véletlenségből találtam meg tegnap egy olyan videó nyomán, amin a PhD-val rendelkező matematikusnő és társnője egy lukacsos falon másznak fel kettesben úgy, hogy ketten összesen csak három pöcköt használnak segítségül.

Távolról sincs vége, olvasson még

Nagyobb a koronavírus, mint a Jézuska ebben a német templomban

2020. december 10., 13:54 Módosítva: 2020.12.24 15:46
22

Mint minden személynek és intézménynek, a templomoknak is sok mindenben alkalmazkodniuk kellett idén a járványhoz, de Németországban, Baden-Württemberg szövetségi tartományban annyira látványos dolgot találtak ki a 2020-as karácsonyi időszakra, hogy kimentek a fotóriporterek. Malmsheimben a St. Martin templomban idén beleillesztették a covidot is a betlehemes jelenetbe: az egész dekoráció középpontjában egy gigantikus koronavírus található, annyira nagy, hogy szegény Jézuska teljesen eltörpül előtte.

A tipikusan 2020-as templombelsőről a fenti kép sem rossz, de az alábbi annyira erős, hogy ezt választottuk ma a nap képének. A víruson olvasható felirat egyébként idézet Lukács evangéliumának második, Jézus születéséről szóló fejezetéből. A megváltó megszületését hírül adó angyal mondja ezt a pásztoroknak:

Ne féljetek!

Távolról sincs vége, olvasson még

5 királyi családtag, aki botrányos életével árnyékot vetett II. Erzsébet jó hírnevére

2020. december 8., 13:46 Módosítva: 2020.12.10 16:21
6

Vannak köztük náciszimpatizánsok, biszexuálisok, egyiküknek még drogproblémái is voltak. Listánk utolsó szereplője botrányának hullámai pedig még el sem simultak.

Hat nő, extrémhosszú hajjal – melyiküknek áll a legjobban?

2020. december 6., 11:23 Módosítva: 2020.12.31 11:08
2

A héten kaptunk néhány fotót egy 31 éves, ukrán nőről, aki 12 éves kora óta növeszti a haját, és már a földig ér. Jó régen volt már, amikor összeszedtük, mennyire sok alkalom van, amikor nem túl praktikus a túlságosan hosszú haj, de egész sokan akadnak a mai napig, akik bevállalják a fenék alá érő hajzuhatagot. Nos, itt a vasárnap, itt az ideje egy újabb heti trendnek, hát nézzük, ki viseli a legjobban ezt az extrém frizurát! A nagyon nagy séróknak megvolt már a külön összeállítása, hát most a nagyon hosszú hajúak következnek, hatan. Ha van bármi tanulsága ennek az összeállításnak, akkor az például az lehet, hogy valamiért kelet-Európában különösen gyakoriak azok a nők, akik csak növesztik és növesztik a hajukat vég nélkül: az alábbi hatból négy nő kelet-európai.

Távolról sincs vége, olvasson még

Az utolsó görög király unokája megint modellkedett egyet, itt vannak a fotók

2020. december 4., 10:00 Módosítva: 2020.12.06 08:59
0

A 24 éves hercegnő New Yorkban született, Svájcban tanult művészettörténetet, és nagyon magabiztosan mozog a kamerák előtt.

Magyar Eszter szenvedélyesen gyűlölt sminkjeivel reklámoz a Gucci

2020. december 2., 21:25 Módosítva: 2020.12.04 11:25
240

Júniusban mutattuk be a Velvet olvasóinak Magyar Eszter sminkmestert, a hazai publikációk közül először. Őt a makeupbrutalism című Instagramról lehet ismerni, azt mondja, az övé a világ leggyűlöltebb szépséginstája, mivel direkt rossz sminkeket csinál, és ez valamiért rengeteg embert felháborít. De közben a rajongói száma szintén exponenciálisan nő, és az interjú óta eltelt fél évben rátalált Magyar Eszterre az egyik leghíresebb olasz divatház, a Gucci is.

Magyar Eszter a Gucci Beauty új kampányában vett részt, interjú található vele a Gucci holnapján és sminkjei megjelennek az olasz divatház hirdetéseiben, például az alábbi képpel.

Távolról sincs vége, olvasson még

Versenyt rendeztek, ön szerint melyik cambridge-i diák feneke a legszebb?

2020. november 30., 17:00 Módosítva: 2020.12.02 12:48
13

Lányok és fiúk, egyedül és csoportban is megmutatták a hátsójukat. Valaki egy előadóteremben fotózkodott.

Nem szabad utazgatni Európában? Így trükközze ki!

2020. november 29., 14:04 Módosítva: 2020.11.30 15:32
61

Rettenetesen nehéz dolog hosszú távon kizárólag a közvetlen környezetünkhöz kötve élni, de idén mindenkinek meg kellett szoknia. Egyelőre nem látni, mikor lesz ennek vége, úgyhogy ebben a posztban olyan videókat és linkeket talál majd, amelyek európai úticélokra viszik, szigorúan virtuális sétákra. (Igen, ez nem váltja ki a valódi utazás élményét, és még ennél is rosszabb a szeretteinket nélkülözni, a szokásos kikapcsolódási formáinkról lemondani, vagy állandóan a maszkkal gebődni. Bízzunk benne, hogy ez valamilyen távon megoldja a problémát, mert jobbat úgysem lehet tenni.) Az is valami.

Távolról sincs vége, olvasson még

Egy falat ebből, és máris az angol királyi család tagjának érezheti magát

2020. november 24., 16:11 Módosítva: 2020.12.24 15:46
5

Az angol királyi család hivatalos Facebook-oldala közzétett egy receptet, amely a hagyományos karácsonyi puding elkészítését írja le, illetve mutatja be. November 22-én volt ugyanis a Stir-up Sunday, amely az anglikán egyház jeles napja, az adventi időszak előtti utolsó vasárnap, és ilyenkor szokás előkészíteni a karácsonyi pudingot. A videót a biztonság kedvéért az Instagramjukra is elhelyezték, nehogy valaki pont azért maradjon le róla, mert nem facebookozik eleget.

Távolról sincs vége, olvasson még

2020-ban II. Erzsébet és Donald Trump kakil bele diszkréten a katalánok betlehemjébe

2020. november 17., 11:13 Módosítva: 2020.11.19 09:46
0

Katalóniában nagy hagyománya van, hogy kakiló figurákat rejtenek el karácsonykor a betlehemes jelenetekben. Íme az idei választék.

II. Erzsébet egyszer eltörölt egy protokollszabályt a fia miatt

2020. november 16., 11:39 Módosítva: 2020.11.18 12:26
0

November 14-én ünnepelte Károly herceg 72. születésnapját, valószínűleg ezért is bukkanhatott rá az E! News, hogy  a herceg születési körülményei eléggé formabontónak számítottak 1948-ban, mivel II. Erzsébet szakított egy régi hagyománnyal. Addig az volt a szokás, hogy a trónörökösök születésekor egy rangidős politikus is jelen van a szülőszobában, ám II. Erzsébetnél ez nem így volt. Igaz, erről leginkább nem is a királynő (akkor még csak hercegnő), hanem az édesapja, VI. György tehet.

Távolról sincs vége, olvasson még

Kate Middleton huszárnak öltözött, Lady Dianáról eddig nem látott fotó került elő

2020. november 9., 13:55 Módosítva: 2020.11.12 08:47
4

Angliában és a Nemzetközösség országaiban november elején emlékeznek meg az első világháborúban meghalt katonákról. Londonban november első vasárnapján koszorúzták meg a hősi halottak díszsíremlékét. A szertartáson a  királyi család és több politikus, például a miniszterelnök is jelen volt. Mindegyikük ruháján ott díszelgett a megemlékezés napjának motívuma, a tűzpiros pipacs. A jelenlévők többnyire konzervatív szabású, fekete ruhát öltöttek magára, de Kate Middletonnak sikerült egy kissé feltűnőbb darabot választania, amiben úgy nézett ki, mint egy huszárasszony. Mivel korábban már többször is írtunk huszárruhába öltöztetett modellekről / médiaszemélyiségről, jogosnak éreztük Kate Middleton szettjét is megmutatni önnek.

Távolról sincs vége, olvasson még

Egy hetet már eltöltöttem kijárási tilalomban, de csak kérdéseim vannak

2020. november 4., 15:15 Módosítva: 2020.11.06 16:24
11

A családom egyik fele torinói, náluk töltöttük a múlt hetet, és ez annyiban lehet érdekes, hogy ott ekkor már érvényben volt az éjszakai kijárási tilalom, amihez hasonlónak a bevezetését most jelentették be Magyarországon. Alább összefoglalom a tapasztalataimat, hogy hogyan is néz ki egy ilyen korlátozás, de ezek az élmények felvetnek néhány elég nehéz kérdést – ezekre az én környezetemben senki nem tudta a választ, na de majd hátha most a neten lesz valaki, aki megmagyarázza.

Távolról sincs vége, olvasson még

Ezt a kísértetjárta, luxushotellé alakított kastélyt 2,5 millió forintért bárki kibérelheti

2020. november 4., 07:58 Módosítva: 2020.11.06 09:18
10

A 15. században épült kastélynak érdekes története van, legutoljára 2013-ban újították fel.

Kvíz: ismerje fel idegen nyelvre lefordított címeikből az utóbbi évtizedek leghíresebb filmjeit!

2020. november 3., 16:53 Módosítva: 2021.01.04 15:45
35

Ahogy egyre többen beszélnek egyre jobban angolul, Európa legtöbb országában egyre kevésbé divat lefordítani a filmcímeket, főleg, ha több filmből álló sorozatokról van szó. Fent az Inception/Eredet és a Twilight/Alkonyat című filmek portugál, illetve spanyol plakátja látható, ők azért még néha fordítanak.

Nagyon érdekes megfigyelni, hogy az egyes európai országokban milyen különböző címeken ismertek a világ leghíresebb filmjei, mert ezek a címek a fenti két példával ellentétben néha eléggé eltérnek az eredetitől. A Ghostbusters című filmsorozat címének például elég hű fordítása a magyar Szellemirtók, és valami ilyesmi a Los Cazafantasmas is spanyolul (pontosabban Szellemvadászok), a film francia címe viszont az volt, hogy S.O.S. Fantomes, azaz S.O.S. szellemek, amint azt a két alábbi poszter is mutatja.

Az első Szellemirtók-film spanyol és francia posztere.
Az első Szellemirtók-film spanyol és francia posztere.
Távolról sincs vége, olvasson még

Egyetemi kutatók szerint azonos nemű párok gyerekei jobban tanulnak az iskolában

2020. november 3., 08:09 Módosítva: 2020.11.04 10:00
67

A Meseország mindenkié című könyv sikertörténetéhez pont jókor jön egy európai adalék: 2971 azonos nemű, holland pár gyerekének az iskolai előmenetelét vizsgálták meg az Oxfordi Egyetem és a Leuveni Katolikus Egyetem kutatói. A kutatók abból indultak ki, hogy a melegpárok házasságkötési és gyerekvállalási joga elleni egyik fő érv az szokott lenni, hogy a gyerekek csak két ellenkező nemű szülővel tudnak megfelelően fejlődni. Egy gyerek életében a jóllét egyik egzakt és számszerűsíthető mutatója az iskolai eredmény, jellemzően ugyanis a rossz családi hátterű gyerekek rosszabbul teljesítenek az iskolában, könnyebben szereznek jó jegyeket azok a gyerekek a suliban, akinek harmonikus a családi hátterük.

Nos, korábban már vizsgálták azonos nemű párok által nevelt gyerekek iskolai eredményét, és azt kapták, hogy ezek gyakran elmaradnak az átlagtól. Ezek a kutatások azonban nem vették figyelembe, hogy az azonos nemű párok által nevelt gyerekek sok esetben egy heteroszexuális pár által alapított családba születtek bele, és traumaként élték meg, amikor ez az egység felbomlott – a bajokat tehát nem feltétlenül az okozta, hogy azonos nemű pár neveli őket, hanem hogy gyerekként végigéltek egy komoly családi krízist.

Azért esett pont Hollandiára a kutatók választása, mert itt a legrégebb óta legális a melegházasság, 2001 óta, így már lehetőség nyílik olyan gyerekek tanulmányi eredményeit vizsgálni egészen az érettségiig, akik melegházasságba születtek bele és abban is nőttek fel.

Mostanra már lehet rajtuk látni, hogy tényleg bekövetkezett-e rajtuk mindaz, amivel a melegházasság ellenzői fenyegetni szoktak.

Távolról sincs vége, olvasson még

Vilmos herceg áprilisban koronavírusos volt, mindenki elől eltitkolták

2020. november 2., 08:20 Módosítva: 2020.11.04 09:13
0

Nem akarta felzaklatni az országát, ezért titkolta el Vilmos herceg, hogy áprilisban pozitív lett a koronavírus tesztje, ráadásul nem is volt tünetmentes: légzési nehézségei voltak, állítja a The Sun.

Távolról sincs vége, olvasson még

A királyi család életrajzírója szerint II. Erzsébet jövőre átadja a trónt Károly hercegnek

2020. november 1., 09:21 Módosítva: 2020.11.08 11:34
0

Robert Jobson, a királyi család életrajzírója szerint amikor II. Erzsébet jövőre betölti a 95. életévét, lemond a trónról és továbbadja a koronát fiának, Károly hercegnek, írta a Daily Mail.

Meg vagyok győződve róla, hogy amikor a királynő 95 éves lesz, hátrál egy lépést

 - véli Johnson, amire már nem kell olyan sokat várni: II. Erzsébet április 21-én ünnepli a születésnapját, amikor fia, Károly már 72 éves lesz. Az 1952-ben megkoronázott II. Erzsébet 68 éve ül az angol trónon, ezzel a maratoni idővel ő a leghosszabb ideig regnáló angol uralkodó. 

Távolról sincs vége, olvasson még