A legtöbb, Magyarországon kapható terméket lehet pótolni, és meg lehet szokni az új márkát Németországban, de emigrált magyarként valljuk be: jólesik olykor-olykor, ha a hozzánk látogató barátok és családtagok készülnek valami igazán hazai ajándékkal.

Különböző Facebookos csoportokban, és Drezda és környékén élő ismerőseim között végzett, nem reprezentatív felméréseim alapján összegyűjtöttem, hogy a Szászországban élő földijeink milyen élelmiszer-tartalmú csomagoknak örülnek a legjobban. 

Íme a dobogós helyezettek:

A legtöbb szavazatot kiemelkedő többséggel a fehér kenyér kapta, Németországban ugyanis barna és félbarna kenyeret lehet csak látni a pékáruk között. 

„Amikor anyukámék jönnek hozzánk Budapestről, az indulás előtt még jó meleg, frissen sült fehér kenyeret vadásznak a pékségben, ami még akkor is finom, ropogós, amikor a nyolc órás út végén az asztalunkra kerül.  Előfordul, hogy úgy, ahogy van, csupaszon betömjük, máskor meg csak kis zsírt kenünk rá és lila hagymát eszünk hozzá” – mesélte Karolina, aki két éve él kint. 

A Túró Rudi ebben az esetben a második helyre szorult vissza, az eredetileg piros pöttyös alufóliába csomagolt desszertet főként gyerekes családok emlegették fel. 

„Nálunk mindenki Túró Rudit követel azonnal a nagymamától, amikor be kell nyújtani a kívánságlistát. Hasonló édességet egyébként lehet kapni több szupermarketban is, de teljesen más az ízük” – magyarázta észrevételét a Drezdában lakó János.

Előkelő helyen végzett a darabos, morzsolható, de nem túl száraz állagú tehéntúró is, ami Németországban csak krémesített, kissé édes formában található meg. Egy Freitalban élő ismerősöm ennek a hiányától már arra vetemedett, hogy saját maga, házilag készíti el. 

„Lehet köpködni, hogy miért jöttem Németországba, és menjek haza, ha nem tetszik valami, de én a Magyarországon megszokott, jól bevált túrót szeretem nyers formájában is, és süteményekhez is. Bizonyos receptekhez egyáltalán nem jó, ami itt kapható, úgyhogy mi annak örülünk mindig, ha valaki hoz egy-egy csomaggal otthonról, és ha huzamosabb ideig senki nem jön hozzánk, házi túrót szoktam készíteni.”

Tovább is van, mondjuk még! 

Akkor se essen kétségbe, ha ennél azért választékosabb ajándékcsomaggal akar beállítani Németországba emigrált ismerőséhez, ötletekből ugyanis van bőven.

A hozzászólók között nagyon sokan hiányolták a szárazkolbászt, a gesztenyemasszát, a háztartási kekszet, a darált kekszet, a pörkölt, sós szotyit, a tepertőt , és az igazi, piros színű őrölt pirospaprikát is, de kapott szavazatot a tv paprika, a velő, a juhtúró, a fagyasztott, rántott csirkecomb, a sóska, a kakaós csiga, a kürtőskalács, a Piros arany, a gulyáskrém, a savanyított káposztalevél (töltött káposztához), a Negro, a Sport szelet, a Balaton szelet, a szaloncukor, a Győri édes kekszek és a hurka is. 

Önnek mi hiányzik a legjobban Németországban?

Véleményét, hozzáfűznivalóját és főleg saját tapasztalatait küldje be nekünk emailben! A Velvet emailcímén folyamatosan várjuk az üzeneteket.