„Egyszerre kaotikus és békés" - Egy török fiatal tapasztalatai Budapesten

2017.03.17. 12:10

Február elején már bemutattunk egy Budapesten élő francia táncost, aki elmondta, hogy mit szeret a magyarokban és miért döntött úgy, hogy Magyarországra költözik. Most egy török fiúval folytatjuk a sorozatot – ő több mint egy éve él Budapesten. 

Aytunc Öztürk

Aytunc Öztürk a TED Ankara Kollégium után az ankarai Bilkent Egyetemen végzett. Társalapítója volt a Spori.com oldalnak, és alapítója a loftlakásokat és apartmanokat kínáló Galata Penthouse-nak.

Öztürk tavaly nyáron költözött Budapestre, de nem ez volt az első alkalom, hogy a fővárosban járt. Korábban négyszer is volt már nálunk, és többször volt a Sziget Fesztiválon. Már korábban is gondolt arra, hogy egyszer majd itt fog élni.

Igazából én a Sziget miatt jöttem ide először, és már korábban is voltak magyar barátaim. Azt szeretem a városban, hogy egyszerre kaotikus és békés – ez egy csodaszép párosítás. Most film szakon tanulok és mellette egy startup fejlesztésével foglalkozom.

Nem volt könnyű a döntés, hogy elköltözzön otthonról, és persze az ideköltözés utáni, kezdeti időszak sem. De most már eltelt annyi idő, hogy jobban megismerje a kultúrát, és rengeteg új, izgalmas dolgot és helyet fedezett fel Budapesten.

Aytunc Öztürk először a Sziget miatt utazott Budapestre.
Aytunc Öztürk először a Sziget miatt utazott Budapestre.
Fotó: Aytunc Öztürk

Most már abszolút azt érzem, hogy jó döntés volt ideköltözni. Én főleg azért is jöttem, mert szeretem Magyarországot, kedvelem a magyarokat, és a fővárost. Azt gondolom, hogy a jövőben Budapest lehet a kelet-európai startup-szcéna központi városa. 

Arra a kérdésre, hogy nehéz-e kommunikálni a magyarokkal, Öztürk így válaszolt:

Igen, néha nehéz, de azért ismerem ezt a helyzetet, hiszen Törökországban is hasonló a helyzet: nem túl sok ember beszél angolul, és ez néha nehézséget okoz egy külföldinek. De azért nekem úgy tűnik, hogy ez sokat változott mostanában, hiszen a fiatalok elég jól beszélnek angolul. És az az igazság, hogy jó lehetőségnek tartom azt, hogy magyar nyelven tanulhatok.

A huszonéves diák szerint az emberek Magyarországon nagyon barátságosak, és könnyen meg lehet találni velük a közös hangot, csak tudni kell kommunikálni az emberekkel.

Szerinte sok mindenben hasonlít a török és a magyar kultúra.
Szerinte sok mindenben hasonlít a török és a magyar kultúra.
Fotó: Aytunc Öztürk

Szerintem az a helyzet itt is, mint az egész világon: ha törődsz az emberekkel, és próbálsz kommunikálni velük, akkor könnyen jó kapcsolatot lehet kialakítani. Az emberek barátságosak, ha te is barátságos vagy velük.

Aztürk szerint sok mindenben hasonlít a két (a török és a magyar) kultúra, más normák vannak ugyan, de karakterében és sajátosságaiban úgy véli, nagyon közel állnak egymáshoz. Arról, hogy mennyire lehet nehéz itt elhelyezkedni vagy munkát vállalni a szakmájában, ezt mondta:

Ha jó vagy abban, amit csinálsz, és próbálsz minél jobb lenni napról napra, előbb-utóbb lesz olyan állás, ami neked való. Persze nyilván fontosak a kapcsolatok.

Arra a kérdésre, hogy az egyetem után is itt szeretne dolgozni, azt mondta, hogy még túl korai erről beszélni, hiszen pontosan még nem tudja, mit hoz a jövő, de most azt gondolja, hogy könnyen lehet, hogy Magyarországon fog elhelyezkedni. 

Aytunc Öztürk nagyjából másfél éve él, tanul és dolgozik Budapesten.
Aytunc Öztürk nagyjából másfél éve él, tanul és dolgozik Budapesten.

Végül feltettük azt a kérdést, hogy mik az előnyök és hátrányok Budapesten. 

A közlekedés nagyon jó Budapesten, hasonlóan az én országomhoz. A szórakozási lehetőségek is nagyon jók, én tényleg azt gondolom, hogy itt szabadnak érezheti magát az ember. Van egy dolog, amiben még lehetne fejlődni: azt gondolom, hogy a technológiának jobban be kéne épülnie a hétköznapokba.

Melyik a kedvenc étterme?

Megkérdeztük azt is, hogy melyik a kedvenc Budapesten található török étterme: a Bajcsy-Zsilinszky úton található Titiz étterem az.