Február elején már bemutattunk egy Budapesten élő francia táncost, aki elmondta, hogy mit szeret a magyarokban és miért döntött úgy, hogy Magyarországra költözik. Most egy török fiúval folytatjuk a sorozatot – ő több mint egy éve él Budapesten. 

Aytunc Öztürk

Aytunc Öztürk a TED Ankara Kollégium után az ankarai Bilkent Egyetemen végzett. Társalapítója volt a Spori.com oldalnak, és alapítója a loftlakásokat és apartmanokat kínáló Galata Penthouse-nak.

Öztürk tavaly nyáron költözött Budapestre, de nem ez volt az első alkalom, hogy a fővárosban járt. Korábban négyszer is volt már nálunk, és többször volt a Sziget Fesztiválon. Már korábban is gondolt arra, hogy egyszer majd itt fog élni.

Igazából én a Sziget miatt jöttem ide először, és már korábban is voltak magyar barátaim. Azt szeretem a városban, hogy egyszerre kaotikus és békés – ez egy csodaszép párosítás. Most film szakon tanulok és mellette egy startup fejlesztésével foglalkozom.

Nem volt könnyű a döntés, hogy elköltözzön otthonról, és persze az ideköltözés utáni, kezdeti időszak sem. De most már eltelt annyi idő, hogy jobban megismerje a kultúrát, és rengeteg új, izgalmas dolgot és helyet fedezett fel Budapesten.

Most már abszolút azt érzem, hogy jó döntés volt ideköltözni. Én főleg azért is jöttem, mert szeretem Magyarországot, kedvelem a magyarokat, és a fővárost. Azt gondolom, hogy a jövőben Budapest lehet a kelet-európai startup-szcéna központi városa. 

Arra a kérdésre, hogy nehéz-e kommunikálni a magyarokkal, Öztürk így válaszolt:

Igen, néha nehéz, de azért ismerem ezt a helyzetet, hiszen Törökországban is hasonló a helyzet: nem túl sok ember beszél angolul, és ez néha nehézséget okoz egy külföldinek. De azért nekem úgy tűnik, hogy ez sokat változott mostanában, hiszen a fiatalok elég jól beszélnek angolul. És az az igazság, hogy jó lehetőségnek tartom azt, hogy magyar nyelven tanulhatok.

A huszonéves diák szerint az emberek Magyarországon nagyon barátságosak, és könnyen meg lehet találni velük a közös hangot, csak tudni kell kommunikálni az emberekkel.

Szerintem az a helyzet itt is, mint az egész világon: ha törődsz az emberekkel, és próbálsz kommunikálni velük, akkor könnyen jó kapcsolatot lehet kialakítani. Az emberek barátságosak, ha te is barátságos vagy velük.

Aztürk szerint sok mindenben hasonlít a két (a török és a magyar) kultúra, más normák vannak ugyan, de karakterében és sajátosságaiban úgy véli, nagyon közel állnak egymáshoz. Arról, hogy mennyire lehet nehéz itt elhelyezkedni vagy munkát vállalni a szakmájában, ezt mondta:

Ha jó vagy abban, amit csinálsz, és próbálsz minél jobb lenni napról napra, előbb-utóbb lesz olyan állás, ami neked való. Persze nyilván fontosak a kapcsolatok.

Arra a kérdésre, hogy az egyetem után is itt szeretne dolgozni, azt mondta, hogy még túl korai erről beszélni, hiszen pontosan még nem tudja, mit hoz a jövő, de most azt gondolja, hogy könnyen lehet, hogy Magyarországon fog elhelyezkedni. 

Végül feltettük azt a kérdést, hogy mik az előnyök és hátrányok Budapesten. 

A közlekedés nagyon jó Budapesten, hasonlóan az én országomhoz. A szórakozási lehetőségek is nagyon jók, én tényleg azt gondolom, hogy itt szabadnak érezheti magát az ember. Van egy dolog, amiben még lehetne fejlődni: azt gondolom, hogy a technológiának jobban be kéne épülnie a hétköznapokba.

Melyik a kedvenc étterme?

Megkérdeztük azt is, hogy melyik a kedvenc Budapesten található török étterme: a Bajcsy-Zsilinszky úton található Titiz étterem az.