Amikor jött a lehetőség, hogy három napot Olaszországban, egészen konkrétan Gradóban tölthetek,
Fotó: Kálló Péter
nem csak azért örültem, mert így a tervezettnél jóval hamarab, és jóval olcsóbban juttathatattam a szervezetemet teljes tápértékű tengeri rákhoz,
Fotó: Kálló Péter
hanem, mert a szmogos belváros helyett, például ilyen környezetben gondolhattam mindazokra, akiknek valamivel rosszabb az életük.
Fotó: Kálló Péter
Az észak-olaszországi kisváros kicsivel több mint
hat óra alatt
elérhető Budapestről, ami a beiktatott kényszerpihenők ellenére sem mondható elviselhetetlennek.
Fotó: Kálló Péter
Igen, jól számolja, nagyjából annyi idő alatt juthat el a sokkal barátságosabb olaszokhoz, mint az árakban egyre jobban elszállt horvátokhoz.
Fotó: Kálló Péter
És bár előszezonban a világ egyik legbékésebb helye, főszezonban azért számítson rá, hogy az egy négyzetméterre eső gazdag, osztrák és/vagy német nyugdíjasok száma itt is megnő.
Fotó: Kálló Péter
Az 1500 lelkes olasz városban ugyanis ugyanaz a tipikus helyzet állt elő, mint ami számtalan horvát tengerparti településen.
Szomszédaink idősebb generációja ilyen szuper helyeken élvezik még az életet.
Fotó: Kálló Péter
Na meg az ételeket. Merthogy Gradoban még elég nagy hagyománya van a halászatnak,
Fotó: Kálló Péter
és nevetséges összegekért lehet kapni és enni olyan tengeri ételeket, amiért az ember itthon bármikor megveszne.
Fotó: Kálló Péter
Közvetlenül a kikötő mellett halpiac is működik. Ennek a csomagnak az alapára
200 euró
(nagyjából 62 ezer forint) körül mozgott,
Fotó: Kálló Péter
amit aztán dobozonként adnak el valamivel magasabb áron a helyi kereskedőknek és/vagy vendéglátósoknak.
Fotó: Kálló Péter
A végtermék.
Egy ilyenhez az igényesebb gradói helyeken is nagyjából 15 euróért (nagyjából 5000 forint) juthat hozzá,
Fotó: Kálló Péter
és két felnőtt bőségesen jól lakik tőle.
Fotó: Kálló Péter
Naná, hogy Gradonak is van csodaszép óvárosa, de talán még ennél is hangulatosabb
Fotó: Kálló Péter
az Aquileiába vezető út.
A Római Birodalom harmadik legnagyobb itáliai városa ma már az UNESCO Világörökség része.
A hunok Attila vezetésével, majd az avarok és a kalandozó magyarok rombolták le, végül egy földrengés pecsételte meg a sorsát.
Fotó: Kálló Péter
A római lakosok többsége el is menekült innen és kisebb városokat alapítottak a környéken. Ők voltak azok is, akik a lagúnákba húzódtak, s előbb Grado, majd Velence alapjait is lerakták.
Fotó: Kálló Péter
Utóbbiba bő egy óra alatt akár hajóval is eljuthat, csak gurulós bőröndöt ne vigyen!
Fotó: Kálló Péter
Ha idén aktív kikapcsolódást tervez, és nem feltétlenül döglene egy hétig mondjuk Grado 20 km hosszú tengerparján, Velence mellett Trieszt és Udine is elérhető távolságban van az olasz kisvárostól.