Hadd szögezzem le így az elején, hogy nem azért mentünk Izraelbe, hogy kutatást végezzünk azzal kapcsolatban, hogy a külföldön élő fiatalok mit gondolnak szép hazánkról – csak pihenni, kikapcsolódni, feltöltődni, üdülni voltunk. Viszont, miután már sokadjára is a címben olvasható mondat hagyta el elsőként az izraeli 20-30 év közötti fiatalok száját, amikor megtudták, hogy Magyarországról jöttünk, akkor ez egy kicsit elkezdett idegesíteni.

Egyáltalán nem reprezentatív felmérés, de ötből öt ember, kortól, nemtől függetlenül mondta azt elsőre, hogy

Oh, are you from Hungary? It's very cheap.

Remek. Magyarország olcsó, és? Hol vannak az oly sokat emlegetett Beautiful Hungarian Girls, meg a Very Nice Places és társaik? Hát sehol.

A szállásadónk, és például egy pincérnő is Magyarország olcsóságát hozta fel. Valahol teljesen jogosan, mivel Tel-Avivban totál átlagos, hogy egy korsó sör olyan 30 sékel környékén mozog, ami átszámolva 2100 forint. Hogy a légkondit jéghidegre állítva, nyitott ajtónál bekapcsolva hagyva mennyi a rezsi, hogy az albérletek árai miként alakulnak a White Citytől kezdve a Jaffa városrészig, azt nem tapasztaltuk meg, de az élelmiszerek árát vastagon megismertük.

Nyaralás során azért számol azzal az ember, hogy minden egy kicsivel drágább, mint itthon (kivéve, ha olyan helyre megy az ember), így nem dobtunk hátast attól, hogy egy sarki „lehúzós” kisboltban az előre becsomagolt 4 szelet felvágottért 8 sékelt, 560 forintot kértek el, hogy a 1,5 literes víz mindenhol 10 sékel (700 forint), hogy az éjjel-nappaliban olyan 5000 forint körüli összeget hagytunk ott, amikor tök alap, és csak két napra elég dolgokat vettünk. Az éttermekben a főfogás 40, de leginkább 50 sékelnél kezdődik, legyen az egy iszonyat finom halas saláta, egy szintén pazar fish and chips vagy a híres-neves schnitzel, azaz lisztbe, tojásba, morzsába forgatott, majd kirántott csirkemell. Az utcán, a bódékban árult frissen facsart 100%-os, de tényleg 100%-os (közepes méretű) gyümölcslé olyan 15-18 sékelnél áll meg. Közben meg simán beleszalad az ember olyan helyekbe is, ahol 6 sékel, rongyos 420 forint egy jó falafel. (A McDonald's-ban a sajtburger 7 sékel, azaz 490 forint.)

Van különbség, tény, de azért az óriás-toronyugrást a háttérben tündöklő parlament látványával felpimpelő vizes vb-s országimázsdömping után kicsit fájó azzal szembesülni, hogy Hungary nem más, csak very cheap.

Már csak azért is, mert nekünk, akik itt élünk, annyira azért nem cheap.
Ön mivel szokott szembesülni, ha külföldre megy és az ottaniak megtudják, hogy Magyarországról jött?
Írja meg nekünk!