Én annyira öreg vagyok, hogy még emlékszem arra, amikor új volt az internet, és valamiért azóta is megmaradt az a kényszerképzetem, hogy az internetben az az egyik jó, hogy minden mindenhonnan ugyanúgy elérhető – a világ bármely pontján is van az ember, ugyanúgy hozzáfér mindenhez. Ezt lehet, hogy én még mindig így gondolom, de nálam sokkal előrébb jár a Google nevű cég, aki megnézi a földrajzi elhelyezkedésemet és abból jobban tudja, hogy én mit akarok, mint én magam.

Alapvetően angolul használok minden szoftvert és weboldalt, így a Google-t is, tehát az automatikusan bejelentkező nemzeti aloldalakat kikerülöm, és a google.com/ncr oldalról keresek, ha egy nemzetközi témára van szükségem. Ha viszont a valami magyar vonatkozású dologra/személyre kell rákeresnem, gyakran használom külföldről a google.hu-t, mert jobb találatokat ad. Nem emlékszem, hogy mikor akartam utoljára Magyarországon kívülről magyarul guglizni, ma mindenesetre Svájcban vagyok és innen most így néz ki a google.hu.

Valahogyan bizonyára innen is elérhető a magyar nyelvű és magyar oldalak között kereső Google (pl. elrejthetném az IP-címemet), de az biztos, hogy nem alul a Switzerland feliratra kattintva lehet országot/nyelvet váltani. Hogy akkor hogyan, arra nem volt kedvem két percnél többet áldozni, annyi idő alatt meg nem sikerült kiderítenem, úgyhogy inkább kipróbáltam a Yahoo.com-on, hogy előjön-e, amire kíváncsi vagyok, és előjött (bár ott sem magyar kereséssel).

Az mindenesetre jó érzés, hogy ha a magyart nem is ajánlja fel, Svájc mind a négy hivatalos nyelvét választhatom a Google.hu-n.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Így néz ki a google.hu Svájcból

Íme egy újabb példa arra, amikor egy multicég azt hiszi, jobban tudja, hogy én mit akarok, mint én magam.

0 · Nov 28, 2017 01:58pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments