Rengeteg látnivaló és érdekes hely akad az ember útjába, ha külföldre utazik vagy költözik, alig győzi szelektálni a sablonos célpontokat. De ha megpróbálunk elvonatkoztatni a vár-kastély-múzeum giccsparádétól, egész fura dolgokra lelünk. Mi például a Wikimapián szoktunk szokatlan helyek után kutatni, általában gyors és meghökkentő eredménnyel. Itt van például Lommatzsch (figyelem, egy, a németben is ritka ötöshangzó, szláv-szorb eredettel, simán hangsúlyos cs-nek ejtendő!), Meissentől úgy 15 km-re, ahol a mára már sajnos bezárt Terence Hill Strand üzemelt.

1998. május 16-án, egy nagyobb felújítás után, az újranyitáskor vette fel a strand a híres színész nevét. Nem volt véletlen a választás, a "kis Terence" családja, akit akkor még inkább kis Marionak szólítottak, 1943-ban költözött ide, hogy az olasz apa, Girolamo Girotti a Schering AG-nél (ma a Bayer AG része) dolgozhasson vegyészként. Édesanyja, Hildegard Girotti (leányként Thieme) egyébként német volt, drezdai lány, így kerültek Szászországba.

1947-ben a család visszament Olaszországba, a lommatzschiak pedig csak a tévében juthattak hozzá a szükséges Terence Hill-adagjukhoz évtizedeken át. Ennek az ínségnek vetett véget a strand felújítása - egy időre. A 2011-es nyári szezon után ugyanis hatósági közbenjárásra az önkormányzat bezárta a strandot. 2013-ban alakult egy fürdőegylet, akik teljes tervvel rendelkeznek az újranyitásra.

Ha valaki szeretne beszállni, és van ötlete, honnan, hogyan kéne előteremteni az éves kb. 24.000 eurónyi veszteséget, keresse őket bátran!

A színész tud a keresztapaságáról, sőt, a megnyitáskor el is látogatott a „saját” strandjára, ahogyan ebben a 2015-ös híradórészletben látható:

Aki esetleg Lommatzschban jár, semmiképpen se hagyja ki a házat, ahol Girottiék laktak. Könnyű megtalálni a városka egyetlen körforgalmánál, a közelben pedig egy Terence Hill kocsma is működik.

Beköszönő posztunk helyszínén, a nem kevésbé sok mássalhangzót tartalmazó nevű Schwäbisch Gmündben egy Bud Spencer-strand található. A fentivel ellentétben ez jelenleg is üzemel (már eltekintve persze a téltől).

Az elnevezés itt sem légből kapott. Amikor a fiatal Bud Spencer, vagyis akkor még csak civil nevén Carlo Pedersoli még csak vízilabdázóként volt mérsékelten ismert, 1951 július 7-8-án egy Németország-Olaszország közötti úszóversenyen vett részt a városkában. Az ifjú Pedersoli, aki akkoriban egyetlen olaszként 59,8 másodperc alatt úszta meg a százméteres távot, ebben a számban ezúttal is győzni tudott. A közönség pedig annyira szívébe zárta, hogy 2011-ben, amikor a B29-es út egy jelentős részét a város alatti alagútba bújtatták, az önkormányzat által szervezett névadó-szavazáson Bud Spencer nyert. Na jó, ebben esetleg szerepe lehetett későbbi színészi munkájának is. 

Az önkormányzat azonban nem volt vicces kedvében, az alagút nem kapta meg a Bud Spencer nevet. Hogy a helyi polgárok mégse hányják villára a városvezetést, a helyi strandot, amelynek medencéjében anno a fiatal Carlo úszott, átkeresztelték Bud Spencer Badra. Persze az alagutat is Bud Spencer alagútnak hívja mindenki.

Ha arra jár, feltétlen fürödjön egyet, aztán mesélje el nekünk, milyen volt!
Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Tudta, hogy Németországban van Bud Spencer strand?

Méghozzá Schwäbisch Gmündben. Terence Hill strand is volt, de hat éve bezárták.

4 · Dec 31, 2017 11:39am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments