II. Erzsébet húgáról, Margit Róza snowdoni grófnéról csak olykor-olykor tesz említést bárminemű sajtóorgánum, ami abból a szempontból nem lehet véletlen, hogy a hercegnő már 2002. február 9-én, 71 éves korában elhalálozott. Mivel a hercegnő személye körül zajló események egész életében állandó témát szolgáltattak a bulvárlapoknak, ezért néha még manapság is fel-felröppennek eddig nem ismert tények vele kapcsolatban. Így például halála után még a reggeli rutinja is kiszivárgott, amely tökéletesen példázza a hercegnő egész életvitelét. 

Lám:

  • 9:00 - reggeli az ágyban, két óra rádióhallgatás és újságolvasás (és azok padlóra szórása) és láncdohányzás ugyanott.
  • 11:00 - forró fürdőt készíttet a szobalánnyal.
  • 12:00 - egy óra fürdés után a fésülködőasztalnál elkészíti a haját és a sminkjét, majd tiszta ruhát húz (sosem húzza fel kétszer ugyanazt a ruhát, csakis akkor, ha ki vannak tisztítva).
  • 12:30 - elfogyaszt egy stampedli vodkát, szíverősítő gyanánt
  • 13:00 - négyfogásos ebédre csatlakozik az anyakirálynéhoz. A fogásokat informális módon, ezüst étkészletből fogyasztják el. A menühöz hozzátartozik egy fél üveg bor személyenként, gyümölcs és fél tucat, különböző fajtájú hazai és kontinentális sajtkülönlegesség.  

The Royal Family** (@britishroyalphotos) által megosztott bejegyzés,

Margit élete pont olyan volt, mint a reggeli rutinja: hedonista. Szinte mindennek szembement, amit a királyi etikett megkövetelhetett: huszonévesen számos eseményen jelent meg, bálokra járt, jótékonysági feladatokat is ellátott, hivatalos szerepvállalásai ellenére azonban sosem akart kényszeresen megfelelni az elvárásoknak. Igazi partiarc volt, királyi punknak, sikertelen szerelmi élete miatt pedig sokan szomorú hercegnőnek nevezték. 15 éves korától dohányzott, és elég masszívan ivott. 

Már fiatal lány korában mélyen érintette, és rosszallta, hogy anyja, Erzsébet brit királyné nem taníttatta őt kellőképpen, inkább csak illedelmes fiatal hölgyet akart nevelni belőle. Nővérével ellentétben őt nem kötelezték semmiféle nyilvános szereplésre, és szinte mindent megengedtek neki, amit csak akart. Nem véletlen, hogy apja, VI. György egyszer azt mondta, Margit az ő öröme, Erzsébet pedig a büszkesége. 1952-es halálát követően csakis nyugtatókkal tudta kitölteni az űrt, amelyet apja hiánya okozott. 

Margit Róza 23 éves korában közölte a családdal, hogy hozzámegy a nála 16 évvel idősebb Peter Townsendhez, aki több éve már az anyja háztartásának vezetője, és Margit titkos szeretője volt. A királynőt már a házasság gondolatától is kirázta a hideg, lévén, Townsend elvált férfi és apa volt, ami akkoriban sehogy sem illeszkedett volna a brit királyi család idealisztikus képébe. Amúgy is elég érzékeny téma volt ez abban az időben, pláne annak tükrében, hogy Margit és II. Erzsébet apja, VI. György voltaképpen csakis azért került a trónra, mert VIII. Edward inkább egy elvált nőt választott a korona helyett. 

Margitnak ugyanakkor megvolt a lehetősége férjhez menni, amennyiben már a házasság megkötése előtt lemond saját és születendő gyermekei trónöröklési jogáról. Végül engedett a nyomásnak, és noha állítólag egy egész életen át bánta, de felbontotta az eljegyzését Peter Townsenddel. 

Miután megtudta, hogy a férfi feleségül készül venni egy fiatal, belga, rá kísértetiesen hasonlító nőt, gyorsan igent mondott Antony Armstrong-Jones királyi fényképésznek, akihez 1960-ban feleségül ment (az ő esküvőjük volt a legelső, amelyet a tévé élőben közvetített). Két gyerekük született, a házasságuk viszont rémes volt, és amikor csak tudtak, másokkal töltötték az idejüket. A hercegnő állítólag viszonyt ápolt Mick Jaggerrel, a Rózsaszín párduc-filmekből ismert Peter Sellersszel, Keith Miller ausztrál krikettjátékossal és David Nivennel is.

1973-ban azonban összekavarodott egy nála 17 évvel fiatalabb, Roddy Llewellyn nevű férfival, ami végül elég szerencsétlen következményeket vont maga után. Gyakran pihentek együtt itt-ott, és amikor egy paparazzo rájuk talált, a róluk készített fürdőruhás képeikkel le is buktatta őket. Margit ezek után kénytelen volt bejelenteni a világnak, hogy férjével végérvényesen tönkrement a kapcsolatuk. A Wikipédia szerint néhány politikus azt követelte ekkor, hogy Margitot távolítsák el a királyi udvartartásból, egyes munkáspárti képviselők pedig „királyi parazitának” és „ócska prostinak” nevezték őt. 

Hat évvel azután, hogy 1985-ben eltávolították a fél tüdejét, leszokott a dohányzásról, az alkoholról viszont nem tudott. Számolhatatlan mennyiségű agyvérzés után halt meg 2002. február 9-én, 71 éves korában. 

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Margit hercegnő reggeli rutinját ugyanaz a hedonizmus jellemezte, mint az egész életét

II. Erzsébet húga láncdohányzott, ivott, pasizott, mégis magányosan halt meg.

29 · Jun 10, 2018 09:04am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments