Ez itt az európai barangolásról szóló cikksorozatunk első része, ami nem kimondottan turistacsalogató nevezetességekről szól, hanem a spontán felfedezésekről.

Szlovákiában néhány évvel ezelőtt a Szlovák Paradicsomot már bejártuk és mivel ezúttal sem a Tátrát akartuk célba venni, úgy döntöttünk megnézzük a Fátrát. Budapestről egy csodás kis kempingig hajtottunk, ahol egy kis pihenés után tovább indultunk a Fátra felé, ahol egy szinte fagyosan hideg, gyönyörű cseppkőbarlangban jártunk. 

Besztercebányától északra található a Hermándi-barlang (/Harmaneci-barlang). A barlang bejáratához egy 1,5 km-es erdei úton kell felkapaszkodnunk nagyjából 260m-t, amit a térkép időben (családi tempóban) 40-45 percre becsül. A számoktól nem érdemes megijedni, mert egyrészt rengeteg gyereket láttunk, másrészt megéri felkapaszkodni.

A hivatalos tudnivalók szerint "középső triászi sötétszürke gutensteini típusú mészkőben alakult ki", ami ha túl tudományosan hangzik, legyen elég annyi, hogy a kora 220 millió évre tehető. A barlangot 1932-ben fedezte fel egy nagyon fiatal, mindössze 18 éves fiú, Michal Bacúrik. 1950-től látogatható és a hetvenes években nemzeti természeti emlékké is nyilvánították, ami cseppet sem meglepő. A barlang járatai 3216 méter hosszúak, amiből a túraútvonal 720 méter.

Ahogy a legtöbb helyen tapasztaltuk Szlovákiában, itt is csak éppen pötyögnek angolul, így néhány szóban sikerült megtudnunk, hogy a belépő mellett, a fotózáshoz külön fotósjegy váltása szükséges. A lelkes kattogtatók pedig csipkedjék magukat, mert annak ellenére, hogy a túra nagyjából egy óra hosszúságú, a bámészkodáshoz limitált az idő.

Most pedig mutatunk néhány képet a barlangról és a cseppek alakította formákról.