A világ legerősebb apály-dagály áramlásának örvényeivel véletlenül találkoztunk. Na nem teljesen, mert tudtuk, hogy Bodøtől délre az utunk át fog vinni fölötte, a Saltstraumen szorosnál, de az tényleg csak a szerencsén múlt, hogy pont akkor értünk oda, amikor erős volt az áramlás, hisz ez naponta négyszer fordul csak elő.

Amikor apálykor ki, dagálykor pedig beáramlik a víz a Saltfjordot a Skjerstadfjorddal összekötő hosszú szoroson, hatalmas örvények alakulnak ki. A 150 méter széles, 3 km hosszú szoroson egy-egy apály-dagály váltáskor 400 millió köbméter tengervíz áramlik át,  márciusban, amikor a leggyorsabb, közel 40 km/h sebességgel.

Persze ha előre már ismerjük ezt a természeti jelenséget, tudhattuk volna, hogy például ezen a linken élőben követhetjük, hogy épp milyenek az örvények, és milyen erős az áramlás, de végül pont jókor értünk oda, és félelmetesen hömpölygött a víz, ahogy beáramlott a fjordba. Nem is Norvégia lenne, ha nem neveztek volna el a jelenségről, illetve annak angol nevéről, a maelstromról egy metálumlautos halálmetál-együttest: Maelström.

Az örvények a szoroson átívelő hídról a leglátványosabbak, de a partra is érdemes lemenni, mert elképesztő élmény látni, ahogy ennyi víz ilyen sebességgel áramlik az ember előtt. Egy hatalmas hegyi folyam is nyújthat hasonló élményt, de hát azt csak a Föld gravitációja húzza, ezt a víztömeget pedig a Hold gravitációs ereje mozgatja meg!