Európa második legnagyobb folyója. Magyarország legnagyobb folyója. Fontos hajózási útvonal. Határfolyó. Dunakanyar. Uszályok. Vaskapu. Duna-delta. Feketeerdő. Árvízi hajós. Nagymaros. Szentendre. Bajai halászlé. Minden bizonnyal több száz dolog jut eszébe mindenkinek a Dunáról.

Ez a folyó egy biztos pont, és azért a víz az úr. Gondolná, hogy a forrása mégis bizonytalan? Oké, Feketeerdő, mindannyian megtanultuk először általános iskolában, majd középiskolában is. De az már keveseknek ugrana be spontán, hogy Donaueschingen vagy Furtwangen.

Mi is csak annyit tudtunk, hogy Feketeerdő, mielőtt arra jártunk. Pedig hát! Donaueschingennél folyik össze a Breg és a Brigach patak, innentől kezdve hívják a Dunát Dunának. Nem is voltak restek a donaueschingeniek, a templom mellett egy forrásnál építettek is egy szép kutat, hordják is oda a buszok a turistákat.

1981-ben mondta ki a Baden-Württembergi szövetségi állam, hogy Donaueschingent tekinti a Duna forrásának, miután az ötvenes évektől kezdve versengett Furtwangen és Donaueschingen a címért. Miért? Mert víztani szempontból viszont a Breg patak karsztforrása a Duna forrása.

Víztani szempontból? Mi az egyáltalán és kit érdekel? Ez a forrás, ami fent van a hegyekben, és ugyan annyira már nem kietlen, hisz turistaházak és étterem is épült a környékére (buszparkoló itt nincs azért szerencsére). Ez a pont van legmesszebb a Duna torkolatától, egész pontosan 2857 km-re.

Az is lenyűgöző a helyszínen, hogy alig száz méterre a forrástól felfelé húzódik az a hegygerinc, ami a Duna és a Rajna vízgyűjtő területét elválasztja: a forrás vize a Fekete-tengerbe folyik, a gerincen túl leeső eső viszont már az Északi-tengerbe. Egyelőre!

Na ne, még ez is bizonytalan? Bizony! Most már közel az év felében a Duna medre a Möhringen és Tuttlingen közelében lévő víznyelők miatt kiszárad, és a karszton keresztül a föld alatt átszivárog a Radolfzeller Aach folyóba, ami a Rajnába folyik. A hidrológusok szerint hosszú távon minden, a Dunában ide érkező víz így jár majd, a hivatalos Duna-forrás címéért meg majd új települések versenyezhetnek!