Egy bizonyos kor alatt és egy bizonyos kor fölött Dániáról a kis Hableány után, biztosan a Lego jut mindenkinek az eszébe. A műanyag kockákra vágyakozó gyerekek még valószínűleg nem, de a kockák árain szörnyülködő szülők azért már biztos hallottak arról, hogy

Koppenhága a bringások fővárosa.

Na nem úgy bringások, hogy a Tour de France-ra készülnek, tetőtől talpig színes, szintetikus ruhába öltöznek és edzenek, hanem úgy, hogy itt mindenki biciklivel közlekedik. Ez talán annak is köszönhető, hogy

itt jól is lehet biciklivel közlekedni.

És valóban. Szinte minden út mellett ott a biciklisáv. A fontosabb útvonalakon (benyomásunk szerint minden második párhuzamos utcán) egy teljes forgalmi sávnyi mindkét irányba, hogy előzni is nyugodtan lehessen. 

Autók is közlekednek, persze, de figyelnek a bringásokra, hisz szinte biztosra vehető, hogy előző nap vagy másnap ők is azzal mennek majd suliba, munkába, boltba. Elsőre meglepő volt látni, hogy 6-7 éves forma gyerekek is van, hogy egyedül tekernek haza a suliból.

A bringásparadicsom nyilván csak egy kis szelete a városnak, mint minden nagyvárosnak, a dán fővárosnak is megvannak a gondjai. Például a csodás utópiának indult, közös tulajdonra épült, de mára a felületes szemlélő számára (drog)turistacélponttá szelídült/vadult/silányult Christiania művésznegyed helyzete és státusza.