Norvégia természeti szépségeiről híres, a norvégok nagy természetjárók és -tisztelők. Van olyan túraútvonal, ami szinte kötelező mindenkinek. Közben pedig Norvégia a világ egyik legnagyobb kőolajtermelője.

Akkor hogy is van ez?

Egy olyan országban, ahol az elektromos áram nagy részét vízerőművekben termelik? Ahol volt olyan nap, amikor – persze ez durva becslés csak – minden negyedik autó, ami szembejött elektromos Tesla volt, és még olyan kempingben is jártunk, ahol ilyen elektromos luxusautó állt a töltőállomásnál?

Érdekes ellentmondás? Furcsa összefüggés? Véletlen? Aligha! A hatvanas évek második felében fedeztek fel hatalmas olajtartalékokat Norvégia partjainál az Északi-tengeren, itt azóta töretlen a kitermelés, 2015-ben az ország kivitelének 40%-a, és gazdasági termelésének 17%-a volt a földgáz és a kőolaj. A sarkvidéken is jelentős olajtartalékokat találtak Norvég vizek alatt.

Az olajkitermelés központja a déli Stavanger város, ahol a kikötő mellett Olajmúzeum is van, és egy lebontott, a korábbi szokásoktól eltérően nem helyben elsüllyesztett olajfúró torony egy-két alkatrészéből még játszótér is készült. 

Ide persze nyilván nem a környezetvédő szülők hordják a gyerekeiket, de a múzeumban pörgő számláló, amely az ország olajbevételeiből képzett pénzügyi alapjának folyamatos gyarapodását mutatja, azért az ő jólétükhöz (és talán Teslájukhoz?) is hozzájárulhat.