A képeslapok olasz tengerparti falvai kiszabadultak a festményekről, felépültek, és ráadásul még eredetiek is, semmi álmediterránság, pedig a Walt Disney-rajzfilmekbe is lemásolhatták volna őket, mint a Neuschwansteini kastélyt. 

Kies partvonal, meredek, teraszos kiképzésű szőlők, és a tengerhez leérő kis völgyekbe épült öt falu: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola és Riomaggiore.

Ez a Cinque Terre, azaz Öt Föld, Olaszország észak-nyugati partján, Genova és La Spezia között. Az ember elképzeli a szüreti felfordulást és melót. A pihenést előtte-utána. Olasz idill. Ide el kell jutni. Ezt látni és érezni kell.

És ezt elég sokan így gondolják. A 19. században megépült vasútvonal, ami eredetileg megtörte a falvak elszigeteltségét (és persze a hagyományos borgazdálkodás és halászat visszaszorulását is hozta) elképesztő mennyiségű turistát önt rá minden nap a falvakra.

Ettől még a színesre festett házak, a fekvés, a hangulat fantasztikus, és érdemes látni, de az idillre már ne számítsunk. Ezt a helyiek is tudják, mert Manarolában például a vasúti alagút tetején kialakított főtér korlátjának rácsaira kirakott fekete-fehér fényképekkel mutatják meg, milyen volt az élet régen.