Fogadjunk, hogy a karácsonyi vásárról mindenkinek Bécs ugrik be elsőre az itthoni főtér vagy Vörösmarty tér mellett, után, előtt. Pedig hát lehet más irányba is indulni, és nem is rossz, amit ott talál az ember.

Mert milyen kép él az emberben a karácsonyi vásárról, ha már külföldi? Német, de minimum osztrák stílusú város vagy városka, középkori belvárossal, terekkel, és persze elviselhetetlen mennyiségű turistával, és egy csomó nem túl ötletes ajándéklehetőséggel.

Pedig lehet ám délre is indulni, kicsit több csak az autóút Zágrábig, mint Bécsig, busz- és vonatközlekedés is van. A vásár pedig tényleg meglepően nagy, sok mindenki megtalálhatja benne a számítását, és még az osztrákos milliőről se kell lemondani, gőzgombóc ugyanis van.

Meg kis fánkocskák, meg egy csomó olyan ajándéktárgy, ami teljesen haszontalan és az ember szíve fáj a Földért, hogy mennyi nyersanyagból, mennyi energiával csináltak végső soron szemetet, a pár napos, ajándék szerepében eltöltött pályafutás kedvéért. Ez persze nem zágrábi sajátosság.

Olyannal viszont még máshol nem találkoztunk – ez persze írható hiányos karácsonyi vásár ismereteink rovására is – hogy a belváros minden zegében-zugában ott a vásár: a vár aljában például műanyag függöny mögött fűtött színpadon zenélő zenekarral is lehetett találkozni.

Íme a fotóink!