Van egy aprócska hegy Szicíliában, most éppen 3326 méter magas. Most éppen? Hát igen, Európa legaktívabb vulkánjáról beszélünk, úgyhogy a magassága – hegyhez képest – viszonylag dinamikusan változik.

Szóval nem kicsi vulkánról van szó, Európában csak az egyik határán, a Kaukázusban van ennél magasabb. Persze annak ellenére, vagy pont azért, hogy aktív, a turista már csak olyan, hogy fel akar rá menni. Minél kényelmesebben persze.

Télen síközpont is üzemel a déli lejtőn, 1900 méterig autózni lehet, 2400-ig felvonózni, 2900 méterig pedig terepjáró buszozni. Ez utóbbit bizton mondhatjuk, hogy csak annak érdemes, aki nem tud gyalogolni, vagy kifejezetten nem akar 4-5 órát egy fantasztikus vulkanikus csodavilágban tölteni a felhők fölött.

Napi egy túra a csúcson lévő kráterekhez is indul, de ez időjárás-, pénztárca és vulkáni aktivitás függő. És vannak olyanok, mint mi, akik csak simán nem érnek oda, mert hamarabb indul a túra, mint ahogy a napi egyetlen buszjárat odaér a felvonó alsó állomásához.

A 2002-2003-as nagy kitörések krátereiig így is fel lehet gyalogolni (a terepjáró kisbuszok is idáig jönnek), ami még valószínűleg akkor is óriási élmény a sötét vulkanikus porban a megszilárdult lávafolyamok között, ha nem lehet mindenkinek akkora mázlija az időjárással, hogy ragyogó napsütésben a tél első, de még apró havazása után járjon arra.